VS ČR je připravena vyslat své příslušníky na ostrahu detenčních zařízení pro uprchlíky

12.10.2015 20:49

Vězeňská služba ČR je připravena v souladu s usnesením vlády uvolnit až sedm desítek příslušníků pro asistenci Policii ČR při řešení uprchlické krize v České republice.

VS ČR je připravena vyslat své příslušníky na ostrahu detenčních zařízení pro uprchlíky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odznak vězeňské služby ČR

Příslušníci Vězeňské služby ČR by měli plnit tuto misi od 1. listopadu po dobu šesti měsíců. Uvolnění sedmi desítek příslušníků neohrozí plnění zákonných povinností sboru.  

„Vězeňská služba ČR si uvědomuje závažnost situace, a proto jsme navzdory rostoucímu počtu vězněných osob přizpůsobili personální zajištění výkonu služby v našich zařízeních tak, abychom mohli potřebný počet našich příslušníků uvolnit pro pomoc policii,“ uvedl generální ředitel VS ČR Pavel Ondrášek. „Příslušníci určeni na pomoc policii budou vyčleněni ze všech věznic vyjma pražských, a to v počtu jednoho až pěti z každé organizační jednotky, aby nevznikla nežádoucí bezpečnostní rizika,“ dodal generální ředitel. Připravenost vězeňské služby při řešení uprchlické krize se netýká jen poskytnutí příslušníků pro pomoc policii, ale také dlouhodobých zápůjček nemovitostí a materiální pomoci.

Ačkoliv se vězeňská služba potýká s trvalým nárůstem počtu vězeňské populace, podařilo se nalézt dohodu s ministerstvem vnitra při zapůjčení části rezervních ubytovacích kapacit pro potřeby správy uprchlických zařízení. Byly zapůjčeny jednak nevyužívané objekty zrušené Věznice Drahonice a pobočky Věznice Heřmanice ve Vyšních Lhotách, která se připravovala na výkon trestu odnětí svobody. Krátkodobě byla také poskytnuta plocha areálu budoucí věznice Poštorná, s níž se nadále počítá pro ubytování vězněných osob.

Vězeňská služba dále spolupracuje operativně s policií při zajišťování přepravy uprchlíků mezi záchytnými zařízeními a ubytovnami. Dálkové eskortní autobusy s řidiči pro konkrétní transportní akce dosud zapůjčily Vazební věznice Brno, Ostrava a České Budějovice. „Ministerstvo vnitra nemá dostatek velkokapacitních vozidel pro přepravu osob, a proto zápůjčky autobusů velmi vítá,“ dodal generální ředitel Pavel Ondrášek. Vězeňská služba zapůjčila vnitru také postele a lůžkoviny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …