VŠB: Technická univerzita Ostrava uspěla se svou ústavní stížností

02.07.2015 11:13

VŠB-TUO podala ústavní stížnost s návrhem na zrušení jednoho ustanovení zákona o rozpočtových pravidlech, které vylučovalo soudní přezkoumání rozhodnutí úředníků o krácení evropských dotací. Např. VŠB-TUO tak hrozilo jen v případě Národního superpočítačového centra IT4Innovations nevyplacení části již přiznané dotace ve výši přesahující 20 mil. Kč. Dnes rozhodl Ústavní soud (ÚS), který dal VŠB-TUO za pravdu. Paragraf podle něj odporoval ústavnímu pořádku. Vyhověl tak návrhu Nejvyššího správního soudu. Zákon se už v mezičase změnil, a tak ústavní soudci pouze zpětně konstatovali její protiústavnost, což má vliv na starší, dosud neskončené spory.

VŠB: Technická univerzita Ostrava uspěla se svou ústavní stížností
Foto: cs.vsb.cz
Popisek: VŠB - Technická univerzita Ostrava

„Jde zejména o to, že o domnělých pochybeních při vyhlašování veřejných zakázek rozhodovali alespoň v našem případě úředníci ministerstva školství, přičemž proti úřednímu výkladu nebyla možnost soudního přezkoumání. To bylo pro projekty rizikové“, vysvětluje ředitel superpočítačového centra Martin Palkovič.

„Zažili jsme také případ, kdy ministerstvo školství poukázalo na možné porušení zákona o veřejných zakázkách, postoupilo věc k přezkoumání Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který rozhodl, že zákon porušen nebyl. Ministerstvo toto rozhodnutí akceptovalo, ale následná kontrola tentokráte úředníků Ministerstva financí vše předchozí ignorovala a konstatovala opět možné porušení zákona. Tato záležitost není k dnešnímu dni uzavřena, ale dnešní rozhodnutí Ústavního soudu nám i v této věci umožní účinnější obranu”, doplňuje Palkovič.

Ústavní stížnost se týkala konkrétně zrušení ustanovení § 14e zák. č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech, které vylučovalo soudní přezkoumání rozhodnutí úředníků. VŠB-TUO podala tuto stížnost s návrhem na jeho zrušení v dubnu 2014.

Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava

má více než 165 let dlouhou tradici. V rámci své činnosti poskytuje bakalářské, magisterské i doktorské studium na 7 fakultách a ve dvou univerzitních studijních programech v prezenční i kombinované formě. Univerzita realizuje nebo se podílí na mnoha významných projektech v oblasti výzkumu a vývoje a spolupracuje s řadou domácích i zahraničních univerzit a se soukromým sektorem. Další informace na www.vsb.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…