VZP: Každá druhá těhotná čerpá benefity. Vede prvotrimestrální screening

15.02.2018 9:38

Nastávající maminky jsou ze šesti milionů klientů VZP nejpilnější v čerpání benefitů. Jestliže jich ročně porodí 70 tisíc, pak v loňském roce jich bezmála 40 tisíc využilo některý z příspěvků, který jim VZP nabízí. Benefity tedy využila více než každá druhá těhotná a pojišťovna jim celkem vyplatila na ruku 34,4 milionu korun. Pokud se podíváme na pojištěnce VZP jako na celek, nějaký z nabízených příspěvků čerpal jen méně než každý desátý (540 500 vyplacených příspěvků).

VZP: Každá druhá těhotná čerpá benefity. Vede prvotrimestrální screening
Foto: VZP
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Největším hitem je mezi těhotnými už několik let příspěvek na takzvaný prvotrimestrální screening, označovaný též jako screening Downova syndromu. Ten má vyloučit případné vrozené vady plodu. VZP na něj svým klientkám nabízí až 1 000 korun. Zájem rok od roku roste. Z celkového počtu 39 066 příspěvků, které loni největší pojišťovna budoucím matkám vyplatila, jich na prvotrimestrální screening bylo 28 075 (tedy bezmála tři čtvrtiny).

Prvotrimestrální screening je kombinací vyšetření krve matky a podrobného ultrazvukového vyšetření plodu. Započítává se i věk matky. Tak je možné už ve 3. měsíci těhotenství ověřit, zda dítě nebude trpět vrozenou vadou. Výsledky jsou spolehlivější než u jiných metod a navíc se vyšetření provádí už mezi 11. a 14. týdnem těhotenství.

Z jednotlivých regionů projevilo nejvíce žen zájem o příspěvek na prvotrimestrální screening na jižní Moravě, v Praze a dále pak ve Zlínském a Středočeském kraji. Podrobně to ukazuje následující tabulka.

Dalšími oblíbenými benefity mezi těhotnými jsou příspěvky na pomůcky ke kojení a na dentální hygienu. Některé budoucí maminky upřednostní zase předporodní kurzy nebo třeba cvičení pro těhotné. Výše příspěvku může být u všech uvedených benefitů až tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…