VZP: Náš tatínek má už značné problémy s chůzí a rovnováhou. Jaké zdravotní pomůcky, které by mu usnadnily život doma, by mu mohla pojišťovna proplatit?

30.09.2019 10:50

Hned úvodem je třeba zdůraznit, že pojišťovna nemůže vyhovět žádosti o proplacení zdravotnického prostředku, který si klient sám z vlastního rozhodnutí zakoupil.

VZP: Náš tatínek má už značné problémy s chůzí a rovnováhou. Jaké zdravotní pomůcky, které by mu usnadnily život doma, by mu mohla pojišťovna proplatit?
Foto: VZP
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Jestliže špatně pohyblivý pacient potřebuje ze zdravotních důvodů určitou pomůcku, která je hrazena z veřejného zdravotního pojištění, vystaví mu na ni lékař poukaz. Hrazeny jsou např. berle, chodítka, invalidní vozík, polohovací lůžko. 

V souladu s platnou legislativou nejsou od 1. 8. 2019 zařazeny jako zdravotnické prostředky a nejsou hrazeny z prostředků veřejného zdravotního pojištění hole (nejedná se ale o hole pro nevidomé, ty hrazeny jsou), sedačky na vanu či do sprchy, sprchové židle, klozetová křesla. Také různé typy madel, kterými je doporučováno vybavit v domácnosti špatně pohyblivého člověka zejména koupelnu a WC, musíte zakoupit sami.

Mezi zdravotnické prostředky, jejichž indikace a úhrada pojišťovnou nepodléhá schválení revizním lékařem, patří berle či často žádané nástavce na WC. U těchto pomůcek vystaví lékař Poukaz na léčebnou a ortopedickou pomůcku a na základě poukazu je pak pomůcka vydána výdejnou zdravotnických potřeb. 

Berle předepisuje smluvní lékař zdravotní pojišťovny odbornosti chirurgie, rehabilitace, ortopedie, neurologie nebo praktický lékař. Ze zdravotního pojištění je hrazen maximálně 1 pár berlí podpažních za 2 roky, 1 pár nebo 1 kus berlí předloketních za 2 roky. Nástavec na WC předepisuje smluvní lékař odbornosti geriatrie, rehabilitace, ortopedie, neurologie nebo praktický lékař, hrazen je max. 1x za 3 roky.

U pomůcek, jejichž předepisování je podmíněno souhlasem revizního lékaře, musí lékař nejdřív vystavit Žádanku o schválení/povolení a požádat tak revizního lékaře o souhlas s úhradou. Požadavek zde musí z medicínského hlediska zdůvodnit, což znamená, že uvede hlavně aktuální zdravotní stav s podrobným popisem hybnosti a pohybových schopností. Až následně může vystavit pacientovi Poukaz na léčebnou a ortopedickou pomůcku.

Souhlasu revizního lékaře podléhají v současné době např. chodítka, která jsou pro pacienta velkou pomocí jak doma, tak i venku. Existuje jich spousta variant (dvou-, tří- nebo čtyřkolové, čtyřbodové, kloubové či s podpažními podporami), takže lékař musí podle postižení pacienta vybrat to správné. Předepsat chodítko může lékař odbornosti rehabilitace, ortopedie, ortopedická protetika či neurologie. Ze zdravotního pojištění je hrazen maximálně 1 kus za 5 let. Chodítko může být předepsáno pacientům s funkčními horními končetinami, omezeným pohybem dolních končetin a při snížené stabilitě.

Existuje i řada dalších pomůcek, které mohou usnadnit život v domácnosti už nepohyblivému pacientovi, např. invalidní vozík, polohovací lůžko, antidekubitní podložky, vanový nebo pojízdný zvedák. I tyto pomůcky musí v návaznosti na zdravotní stav pacienta předepsat lékař stanovené odbornosti (většinou interní lékařství, ortopedie, rehabilitace, neurologie aj.) a vždy je musí předem schválit revizní lékař.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…