VZP: V roce 2019 absolvovalo laboratorní vyšetření ledvin 80 % klientů starších 50 let

11.03.2020 13:44

V roce 2019 se preventivní prohlídky u lékaře zúčastnilo téměř 700 tisíc klientů VZP, kteří jsou starší 50 let. Lékaři indikovali u 80 % těchto klientů vyšetření ledvin prostřednictvím základního laboratorního vyšetření moči.

VZP: V roce 2019 absolvovalo laboratorní vyšetření ledvin 80 % klientů starších 50 let
Foto: VZP
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Od roku 2016 se jedná o 3,5 % nárůst. Toto vyšetření se týkalo o něco málo více žen než mužů.

VZP zveřejňuje data při příležitosti Světového dne ledvin, který připadá na čtvrtek 12. března. Téma letošního světového dne je Od prevence k diagnostice a spravedlivý přístup k péči.

Ledviny jsou pro lidský organismus nepostradatelné, jejich hlavní funkcí je odstranění odpadních látek, které se z těla vylučují močí. Nemocné ledviny nebolí, z tohoto důvodu je prevence velmi důležitá. Začínající nemoc ledvin může odhalit laboratorní vyšetření moči a krve. Pokud vznikne podezření na onemocnění ledvin, je pacient dále odeslán buď k urologovi, nebo k nefrologovi.

Součástí preventivních prohlídek u praktického lékaře je od října 2016 také vyšetření funkce ledvin (laboratorní vyšetření sérového kreatininu a odhad glomerulární filtrace) u lidí starších 50 let trpících diabetem, hypertenzí nebo kardiovaskulárními komplikacemi, a to ve čtyřletých intervalech. Zatímco v roce 2016 lékaři v rámci preventivních prohlídek předepsali kontrolu ledvin prostřednictvím laboratorního vyšetření 76,6 % klientů VZP nad 50 let, v roce 2019 to bylo již 80,1 %. Každoročně se toto vyšetření týká více žen než mužů.

Podle České nadace pro nemoci ledvin mezi nejčastější projevy, které mohou souviset s onemocněním ledvin, patří např. přítomnost krve v moči, změna barvy moči, zadržování tekutin v těle (otoky obličeje a očních víček), časté močení (zejména v noci), svalové křeče, změna barvy kůže, atd.

Diabetes mellitus, hypertenze nebo kardiovaskulární komplikace jsou choroby, které mohou negativně ovlivňovat funkci ledvin. Nepříznivě na ledviny působí také dlouhodobé užívání léků na tišení bolestí (analgetik). Ledviny by si měli nechat zkontrolovat také lidé, kteří mají v rodině příbuzné s onemocněním ledvin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…