VZP: Vztahuje se na dárce plazmy po vyléčení z onemocnění COVID-19 také nárok na příspěvek VZP pro dárce krve?

16.11.2020 10:24

Pravidelná otázka týdne.

VZP: Vztahuje se na dárce plazmy po vyléčení z onemocnění COVID-19 také nárok na příspěvek VZP pro dárce krve?
Foto: VZP
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Ano, příspěvky pro dárce z fondu prevence VZP jsou určeny pro všechny dárce krve, plazmy, krevních destiček a kostní dřeně, kteří v letošním roce absolvovali alespoň jeden bezplatný odběr. Vztahuje se samozřejmě i na darování dnes tolik potřebné rekonvalescentní plazmy od lidí, kteří se už z nákazy novým typem koronaviru vyléčili. Jejich plazma obsahuje protilátky proti koronaviru a využívá se jako jedna z možností pro léčbu některých pacientů s onemocněním COVID-19.

Příspěvek za jeden odběr v roce je až 2 000 Kč a získáte ho na rehabilitační/rekondiční aktivity lázeňského typu nehrazené z veřejného zdravotního pojištění (např. masáže, sauna, plavání, solná jeskyně apod.). Pokud dárce stihne v roce odběry dva, získá ještě možnost čerpat dalších 1 000 Kč na dentální hygienu nebo balíček dentální hygieny zakoupený v lékárně či prodejně zdravotnických potřeb nebo v ordinaci lékaře, resp. u dentální hygienistky.

Žádost o příspěvek pro dárce krve, plazmy, krevních destiček a kostní dřeně je nutné předložit do 31. 12. 2020 (korespondenčně do 15. 12. 2020) spolu s potvrzením o bezplatném odběru a s dokladem o zaplacení dané aktivity. I když tyto příspěvky je možné čerpat až konce roku, doporučujeme nenechávat podání žádosti na poslední chvíli. Všechny potřebné informace pro podání žádosti najdete v podrobných podmínkách čerpání příspěvků z fondu prevence, nebo volejte naši infolinku 952 222 222.

Můžeme doplnit, že vhodným dárcem rekonvalescentní plazmy je osoba po prodělání onemocnění COVID-19; přednostně jsou vhodní muži, kteří v minulosti nedostali transfuzi, a ženy, které nebyly těhotné a také v minulosti nedostaly transfuzi. Důvodem je, že po transfuzi a těhotenství se v těle tvoří protilátky proti bílým krvinkám, kvůli čemuž nelze použít plazmu pro přímé podání pacientům. Dárce musí mít dostatek vytvořených protilátek proti koronaviru (měl by nemoc prodělat s příznaky), ale v době darování už musí být v dobrém zdravotním stavu a musí splňovat podmínky stanovené pro dárcovství krve. Plazmu či krev je možné darovat nejdříve za 14 dní po uzdravení. Více informací, včetně míst, kde je možno rekonvalescentní plazmu darovat, najdete na stránkách MZ ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…