VZP loni klientům zaplatila o 4 miliony více vložek a kalhotek, přesto ušetřila 40 milionů Kč

23.04.2018 11:50

Rok poté, co VZP přestala plně hradit předražené inkontinenční pomůcky, je jasno: změna měla pro pacienty i pojišťovnu jednoznačně pozitivní dopad.

VZP loni klientům zaplatila o 4 miliony více vložek a kalhotek, přesto ušetřila 40 milionů Kč
Foto: VZP
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Nemocným, kteří to potřebují, zaplatila loni VZP o 4,3 milionu plenkových kalhotek a absorpčních vložek víc než v roce 2016. Z veřejných peněz však za tyto pomůcky utratila o 40 milionů korun méně. Jinými slovy poté, co nejsilnější pojišťovna přestala plně hradit předražené výrobky, mohou teď lidé dostat víc těch, které jim prokážou stejnou službu, ale jsou podstatně levnější. Pacientské organizace se za celý rok nesetkaly s tím, že by si někdo z nemocných kvůli změně stěžoval na významnější problémy.

Za celý rok 2017 uhradila VZP svým klientům oproti roku 2016 o 3,2 milionu více plenkových kalhotek a o 1,1 milionu více absorpčních vložek. U prvního sortimentu ušetřila navzdory vyššímu počtu vydaných kusů více než 24 milionů a u druhé kategorie přes bezmála 15 milionu korun. Všechny ušetřené peníze pojišťovna použije na péči o nemocné.

VZP se už na konci roku 2016 rozhodla ke změně systému úhrad poté, co získala důkazy, že někteří dodavatelé nabízejí za nákup předraženého zboží odběratelům zpětné bonusy například až 25 % z ceny. Bylo tedy zřejmé, že reálné ceny některých pomůcek se pohybují výrazně níže.

Vyřazení předražených pomůcek ze seznamu plně hrazených výrobků kritizovali lobbistické organizace zastupující jejich výrobce. Pro ty znamenal systémový krok VZP částečné omezení zisků. Opakovaně se proto snažili přesvědčit veřejnost, že novinka poškodí pacienty, protože nedostanou pomůcky, které potřebují.

VZP to od počátku vyvracela – ještě před zavedením změny rozdělila všechny pomůcky do kategorií, kde se přihlíželo například k savosti materiálu, k obvodu v pase nebo k tomu, zda jsou absorpční kalhotky zalepovací či natahovací. V každé z kategorií pojišťovna od začátku plně hradila minimálně třetinu sortimentu. Tím se vyloučila možnost, že by někdo nemohl získat vyhovující inkontinenční pomůcku plně hrazenou z veřejného zdravotního pojištění.

„To, že s tím pacienti nemají závažné problémy, je vidět i z toho, že se nepřihlásily ani pacientské organizace, které pravidelně posílají do Koalice pro zdraví podněty na pacientskou radu VZP. Naše dosavadní zkušenosti se současným vedením VZP navíc ukazují, že kdyby se objevily nějaké dílčí nedostatky, lze se dobře domluvit na jejich řešení,“ potvrzuje Jana Petrenko, která stojí v čele Koalice pro zdraví. Ta sdružuje několik desítek pacientských organizací, jejichž zástupci mají možnost přednášet problémy svých členů na pravidelných jednáních Pacientské rady VZP. Pokud je to v silách pojišťovny, snaží se přednesené připomínky co nejrychleji řešit.

Podobně jako u inkontinenčních pomůcek změnila VZP v předchozích pěti letech například i úhrady drahých kardiomateriálů, jako jsou kardiostimulátory, stenty nebo třeba kardiovertery. Úspory dosahují stovek milionů korun, aniž by ovšem došlo k jakémukoliv omezení péče. Naopak – život zachraňujících výkonů, k nimž se uvedené materiály používají, plynule přibývá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…