VZP loni zaplatila IKEM za transplantace o 145 milionů více, než jí nařizovala vyhláška

03.02.2014 19:45

Bezmála o třetinu stoupl od roku 2008 počet klientů VZP, kteří ročně dostanou šanci na další život díky transplantaci v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny. Nejrychleji přibývalo pacientů s transplantovanými játry a s kombinovanou transplantací slinivky břišní spolu s ledvinou – u obou typů jde o nárůst o dvě třetiny (66,7 %).

VZP loni zaplatila IKEM za transplantace o 145 milionů více, než jí nařizovala vyhláška
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Celkem loni VZP zaplatila IKEM za transplantace 253 milionů, z toho 145 milionů díky vzájemné dohodě o balíčkových cenách. Podle úhradové vyhlášky by loni IKEM od VZP dostal za tutéž péči jen 108 milionů korun. VZP k takovému kroku přistoupila s vědomím, že tak vysoce specializované pracoviště, jako je IKEM, nelze vtěsnat do tabulek a vzorců a vyžaduje individuální přístup.

Díky vyšším úhradám si IKEM mohl dovolit provést více transplantačních výkonů a udržet přitom maximální kvalitu péče. Pro letošek platby VZP do IKEM opět stoupnou. Zatímco loni to bylo celkem 1,55 miliardy korun, pro letošek VZP počítá s 1,61 miliardy korun.

IKEM je v České republice průkopníkem v oboru transplantací. Například první srdce zde transplantovali již před třiceti lety, 31. ledna 1984. Pacient s ním žil třináct let a zemřel v roce 1997. Nejstarší žijící člověk s transplantovaným srdcem v Česku je klientem VZP a nový orgán dostal v roce 2005, kdy mu bylo 74 let. Od té doby žije aktivním životem.

Mgr. Oldřich Tichý
vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VZP

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…