VZP ročně hradí 70 000 operací šedého zákalu

25.06.2012 9:05

VZP se důrazně ohrazuje proti tvrzení některých médií, že odmítá hradit operace šedého zákalu (katarakty). Pokud porovnáme počty provedených operací v ČR se zahraničím, pak je naprosto zřejmé, že počet prováděných operací katarakt u nás značně přesahuje počty operací provedených ve vyspělých zemích.

VZP ročně hradí 70 000 operací šedého zákalu
Foto: Hans Štembera
Popisek: VZP

Jen VZP hradí každoročně okolo 70 000 operací katarakty, přitom dle odborných standardů by při počtu cca 6,2 mil. pojištěnců VZP byl přijatelný již počet 18 600 operací katarakty za rok, v případě operací obou očí dvojnásobek počtu.

Operace katarakty jsou převážně výkonem plánovaným, nikoliv akutním. Proto doba objednání pacienta k tomuto výkonu se může pohybovat i v řádu několika měsíců a vše řídí ošetřující lékař, který nejlépe vyhodnotí naléhavost výkonu. Naprosto jiný postup je pochopitelně v případě akutního stavu pacienta.

VZP uzavřela pro rok 2012  s poskytovateli zdravotních služeb úhradové dodatky ke smlouvě na operace katarakty tak, že jednotlivým pracovištím byl pro 1. pololetí letošního roku stanoven maximální finanční objem. Celkově VZP vydá na operace katarakt ve 2. pololetí 2012 stejný finanční objem jako v 1. pololetí 2012. Na základě vyhodnocení kritérií kvality budou stanoveny finanční objemy s cílem preferovat nejkvalitnější pracoviště. Samozřejmě s ohledem na dostupnost péče pro pojištěnce. Zároveň byly stanoveny minimální počty případů, které v rámci poskytnutého finančního objemu musí zdravotnické zařízení provést. Zdůrazňujeme, že byly stanoveny minimální počty případů, nikoliv maximální. Každé pracoviště má tak možnost regulovat cenu výkonu i cenu nitrooční čočky individuálně, a tím má možnost provést větší počet operací katarakty. O tomto postupu byla všechna pracoviště informována počátkem roku 2012 a v tomto smyslu jim byly rovněž předloženy dodatky ke Smlouvě.

V současné době jsou vyhodnocovány výstupy pro hodnocení kvality a efektivity jednotlivých pracovišť a pojišťovna v nejbližších dnech tyto výsledky zveřejní. Hodnocení kvality operací katarakty bylo připraveno ve spolupráci s odborníky a s  kritérii byli seznámeni zástupci odborných společností, konkrétně České společnosti refrakční a kataraktové chirurgie (ČSRKCH) i České oftalmologické společnosti.

Ve standardu ČSRKCH pro diagnostiku a léčbu katarakty dospělých je uvedeno: „pro zásadní omezení podílu katarakty mezi příčinami slepoty v dané geografické oblasti je potřeba provést v jednom kalendářním roce nejméně 3 000 operací na 1 milion obyvatel. Tento počet je dosažen a překročen pouze ekonomicky vyspělými zeměmi světa.“  Jak již bylo uvedeno výše, VZP tyto počty obvykle mnohonásobně překračuje.

Mgr. Jiří Rod
vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…