VZP zaplatila loni za lázně pro své klienty o 113 procent více než před pěti lety

21.02.2018 10:29

Více než 1,7 miliardy korun dala loni Všeobecná zdravotní pojišťovna za lázeňskou léčebně rehabilitační péči pro své klienty. Za posledních pět let se tak každoroční balík peněz, které největší tuzemská pojišťovna zaplatila svým klientům za lázně, zvětšil o 113 %. Pro letošek navíc VZP naplánovala další navýšení a na lázeňskou péči vyčlenila už 1,85 miliardy.

VZP zaplatila loni za lázně pro své klienty o 113 procent více než před pěti lety
Foto: VZP
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Ještě v roce 2013 vydala VZP za lázeňskou péči jen necelých 826 milionů korun. Pak ale přišel výrazný vzestup. Podrobně to ukazuje následující graf.

* Předběžný údaj, přesné vyúčtování není zatím hotové.
** Jde o částku, se kterou počítá zdravotně pojistný plán schválený Správní radou VZP ČR a předkládaný vládě a sněmovně.

Přestože definitivní data za loňský rok nejsou ještě k dispozici, už teď je zřejmé, že počet klientů VZP, kteří loni navštívili lázně, přesáhl vůbec poprvé hranici 60 tisíc. Pro srovnání – v roce 2013 to bylo méně než 39 tisíc lidí.

U dospělých se na celkových nákladech na lázeňskou péči nejvíce podílejí nemoci pohybového ústrojí (více než 55 %), nemoci nervové (cca 16 %) a nemoci oběhového ústrojí (10 %). U dětí pak největší část výdajů za lázně souvisí s nemocemi dýchacího ústrojí (cca 40 %), nemocemi nervovými (27 %) a nemocemi z poruch výměny látkové a žláz s vnitřní sekrecí (cca 11 %).

Celkové loňské výdaje VZP za lázeňskou léčebně rehabilitační péči jsou vyšší, než kolik za lázně pro své klienty vydalo všech šest zbývajících zdravotních pojišťoven dohromady. VZP má přitom bezmála šest milionů pojištěnců.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

13:04 DPP opraví tramvajovou trať na Letenském náměstí

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) začne od středy 17. dubna 2024 od brzkých ranních hodin s opravou…