Ve Svitavské nemocnici se vzdělávali ORL lékaři z celé ČR

26.03.2018 20:43

Dvanáctý ročník semináře s názvem Sanační a rekonstrukční chirurgie středního ucha, který je každoročně pořádán pro všechny ORL lékaře, jež se zajímají o problematiku středoušního zánětu, se konal 22.-23. března 2018 ve Svitavské nemocnici.

Ve Svitavské nemocnici se vzdělávali ORL lékaři z celé ČR
Foto: ekotopsvitavy.cz
Popisek: Nemocnice ve Svitavách

Kurz pro operatéry a ambulantní ORL lékaře se skládal ze dvou hlavních částí – teoretických přednášek a praktických ukázek operace středního ucha. „Pomocí videopřenosu promítáme obraz z operačního mikroskopu z právě probíhajících operací na sále do přednáškové místnosti, kde sedí účastníci kurzu. Operatér přes mikrofon komentuje v reálném čase do přednáškové místnosti svůj postup. Zároveň se mohou účastníci kurzu operatéra zeptat na konkrétní úkon, který právě provádí,“ upřesňuje koncepci semináře primář ORL oddělení Svitavské nemocnice Libor Sychra.

Kurz Sanační a rekonstrukční chirurgie středního ucha je jediným svého druhu v ČR. „Ačkoliv každoročně na kurzu řešíme problematiku chronických středoušních zánětů, někteří účastníci navštěvují náš kurz i opakovaně,“ uvádí Libor Sychra a pokračuje: „pokaždé totiž operujeme jiné pacienty, s jiným lokálním nálezem, proto je to stále zajímavé.“ Během dvoudenního programu tak byli letos operováni dva dětští pacienti a tři dospělí. Proč se u některých lidí chronické onemocnění, které se lékaři učí na kurzu rozpoznat a operovat, vyvine, jsme se zeptali primáře Sychry: „Chronický středoušní zánět má svůj počátek už v dětství jako důsledek opakovaných infekcí horních cest dýchacích a špatné funkce sluchové trubice. Postupně vznikají dlouhodobé změny na bubínku a ve středouší, a ty se mohou rozvinout až v chronický středoušní zánět. Takže i dospělí mají založeno na problémy už od dětství.“

Přednášky, které probíhaly mezi operacemi, se zaměřovaly na chirurgickou anatomii a fyziologii ucha a teorii vzniku cholesteatomu, na typy operací prováděných pro chronický středoušní zánět a také na pooperační stavy a ošetřování uší po operaci. Své znalosti jim předávali lektoři kurzu, kterými byli jedni z nejzkušenějších ORL lékařů v Čechách. Kromě primáře Libora Sychry a MUDr. Jaroslava Malého z ORL oddělení Svitavské nemocnice to byli i prof. MUDr. Viktor Chrobok, CSc., Ph.D. z Fakultní nemocnice Hradec Králové, prof. MUDr. Arnošt Pellant, DrSc. a MUDR. Jan Vodička, Ph.D. z Pardubické nemocnice, prof. MUDr. Iva Šlapák, CSc. a prim. MUDr. Josef Machač z kliniky dětské otorinolaryngologie, FN Brno, MUDr. Jiří Skřivan, CSc. z FN Motol Praha a MUDr. Richard Salzman, Ph.D., z FN Olomouc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…