Ve skanzenu v Přerově nad Labem představují velikonoční zvyky

17.03.2015 9:16

Ve skanzenu lidových staveb Polabského národopisného muzea v Přerově nad Labem začala tradiční výstava „Jaro na vsi“, která přibližuje velikonoční lidové zvyky a obyčeje ve středním Polabí.

Ve skanzenu v Přerově nad Labem představují velikonoční zvyky
Foto: Roman Dobusch
Popisek: Velikonoční pomlázka

Expozici doplňují víkendové doprovodné programy, kde si návštěvníci mohou starými technikami ozdobit vajíčka, perníčky nebo si uplést pomlázku. Otevření výstavy se v sobotu zúčastnil radní pro kulturu a památkovou péči Středočeského kraje Zdeněk Štefek (KSČM). Jarní výstava potrvá do 19. dubna.

„Výstava začíná zabíjačkou a pokračuje masopustním průvodem, po kterém následuje předvelikonoční půst, během kterého se vynáší smrtka a připravuje se na pašijový týden. Ten vrcholí Božím hodem velikonočním a pondělní velikonoční pomlázkou. V dolní části skanzenu pokračuje výstava svatovojtěšskou poutí, májkami a končí svátkem sv. Jana Křtitele spojeným s lidovým léčitelstvím,“ uvedl radní Zdeněk Štefek.

Jarní výstava je soustředěna do všech sedmi zpřístupněných chalup. „Zároveň jsme s panem ředitelem Polabského muzea Janem Vinduškou a místostarostou obce Janem Voseckým prošli skanzen, abychom se seznámili s umístěním nových objektů a dalších prvků, které do areálu přibydou během následujících měsíců,“ doplnil radní Štefek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-stredocesky.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

10:42 17. týden na trhu pohonných hmot ČMKB

Denní kontrakty motorové nafty na trhu pohonných hmot Českomoravské komoditní burzy Kladno se v 17. …