Ve státních lesích u Rožnova se začalo těžit dříví pro Libušín

17.11.2016 10:21

Dřevo, celkem 360 m3 jedlové a smrkové kulatiny, daruje podnik Lesy ČR Valašskému muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na obnovu národní kulturní památky Libušín. Těžit se začalo ve státních lesích u Rožnova pod Radhoštěm v úterý 15. listopadu. Těžbu a odvoz dříví zdarma zajišťují Vojenské lesy a statky ČR. Libuším vyhořel v březnu 2014.

Ve státních lesích u Rožnova se začalo těžit dříví pro Libušín
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dřevěné klády na Šumavě

„Už při původní stavbě Libušína použil architekt Dušan S. Jurkovič dřevo ze stromů, které rostly v blízkém okolí. Proto byla pro těžbu dříví použitého na obnovu této národní kulturní památky vybrána místní lokalita v kněhyňských lesích, tedy asi 700 metrů nad mořem,“ sdělil Jindřich Ondruš, ředitel Valašského muzea v přírodě. Státní les, ve kterém se těží, spravuje podnik Lesy České republiky. „Od začátku nám bylo jasné, že bychom chtěli jít příkladem v postoji k obnově zničeného Libušína. Vytipovali jsme proto vhodné porosty tak, aby poskytovaly dřevní hmotu odpovídající požadavkům projektu. Následně jsme čekali na signál od organizátorů soutěže na obnovu Libušína, abychom mohli spustit samotné těžby. Svému slibu dostojíme, a to i za pomoci kolegů z Vojenských lesů a statků, kteří poskytnuté dříví vytěží, přiblíží a dopraví,“ řekl Daniel Szórád, generální ředitel státního podniku Lesy ČR.

Lesníci vybrali nejkvalitnější dříví, tedy bez hnilob, poškození hmyzem či dřevokazných hub. Dřevo stahují z lesa koňské potahy a traktory, vše v režii Vojenských lesů a statků ČR. „Na dostupném místě se dřevo dále přeloží na přepravní techniku. Poté bude převezeno do technického zázemí zhotovitele stavby v Bystřičce, vzdálené od Libušína 40 kilometrů,“ uvedl výrobní náměstek Vojenských lesů a statků Libor Strakoš.

Těžit se bude do poloviny prosince. Obnova Libušína je hrazena z finančních prostředků Ministerstva kultury ČR, dary Zlínského a Moravskoslezského kraje, veřejnou sbírkou a pojišťovnou Kooperativa. „Předpokládáme, že bude nový Libušín postavený v druhé polovině roku 2019,“ dodal ředitel muzea Jindřich Ondruš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…