Veřejnou soutěž na koupi bytového fondu Písnice nebude ČEZ rušit ani prodlužovat lhůtu k podávání nabídek

30.11.2016 16:20

Společnost ČEZ, a. s., bere na vědomí, že se Městská část Praha-Libuš zatím nehodlá zapojit do vyhlášené veřejné soutěže na koupi bytového fondu Písnice, která po prodloužení lhůty trvá již téměř půl roku. S ohledem na závazná pravidla veřejné soutěže, na povinnost postupovat v souladu s péčí řádného hospodáře i vzhledem k ostatním zájemcům veřejné soutěže, nevidí ČEZ, a. s., důvody toto výběrové řízení zrušit či o další významný čas podávání nabídek odložit.

Veřejnou soutěž na koupi bytového fondu Písnice nebude ČEZ rušit ani prodlužovat lhůtu k podávání nabídek
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

ČEZ, a. s., vyhlásila veřejnou soutěž na koupi bytového fondu Písnice dne 28. 6. 2016. Lhůta pro podání nabídek končí dne 2. 12. 2016. Do soutěže se ode dne jejího vyhlášení mohli a stále ještě mohou přihlásit všichni zájemci. O zahájení prodeje byli od vyhlášení veřejné soutěže informováni jednotlivě všichni nájemníci a stejně tak i Městská část Praha-Libuš, aby se v souladu s pravidly mohli všichni případní uchazeči rozhodnout, zda mají zájem se veřejné soutěže zúčastnit. Starosta Městské části Praha-Libuš Mgr. Jiří Koubek byl o připravovaném prodeji informován již několik měsíců před zahájením prodeje. Na společné schůzce se zástupci vedení a dozorčí rady ČEZ pak v květnu 2016 obdržel informaci o tom, že lze očekávat zahájení prodeje v krátké době.

Podmínky veřejné soutěže byly a jsou stejné pro všechny zájemce. Vzhledem k tomu, že zastupitelstvo hlavního města Prahy schválilo dne 25. 11. 2016 pro Městskou část Praha-Libuš bezúročnou půjčku, požádala společnost ČEZ, a. s., o vyjádření Městskou část Praha-Libuš, zda se bude účastnit veřejné soutěže. Na to obdržela včera v dopoledních hodinách informaci od starosty Koubka, který ji informoval o výsledku zasedání rady uvedené městské části ze dne 28. 11. 2016. Z této informace jednoznačně vyplývá následující:

  • Městská část Praha-Libuš preferuje zrušení vyhlášené veřejné soutěže a zahájení jednání o prodeji bytů přímo nájemníkům

  • Pokud společnost ČEZ, a. s., soutěž nezruší, pak Městská část Praha-Libuš žádá o prodloužení lhůty pro podání nabídky do veřejné soutěže do 27. června 2017, a to z důvodu, aby zastupitelstvo Městské části Praha-Libuš mělo možnost důkladně zvážit a rozhodnout se, zda vůbec nabídku do veřejné soutěže podá.

Uvedenou informaci bere společnost ČEZ, a. s., na vědomí. S ohledem na pravidla veřejné soutěže ale nemůže prodlužovat lhůtu k podání nabídek o dalších sedm měsíců, aby jednomu z potenciálních zájemců poskytla prostor zvážit, zda se vůbec bude účastnit veřejné soutěže. K tomu je třeba ještě dodat, že samotné zakoupení informačního memoranda podle podmínek veřejné soutěže, jejichž znění je možné najít veřejně na internetové stránce zástupce vyhlašovatele, v žádném případě zájemci neumožňuje si jakýmkoliv způsobem nárokovat změnu podmínek veřejné soutěže, ale pouze obsahuje další informace o soutěži, přístupu do data roomu vyhlašovatele apod. Zakoupení informačního memoranda tedy neznamená vážné projevení zájmu podat nabídku do veřejné soutěže. Z vyjádření starosty Koubka ČEZ jednoznačně dovozuje, že v současné době Městská část Praha-Libuš neprojevila vážný zájem o podání nabídky ve veřejné soutěži, nečiní žádné kroky k podání nabídky (ať již přijetí půjčky, složení kauce apod.), a požadované prodloužení v délce sedmi měsíců by mělo sloužit teprve k rozhodnutí, zda tak učiní.

ČEZ, a. s., má povinnost zaručit všem vážným zájemcům o účast ve veřejné soutěži stejná práva. Pokud by se tak nestalo, hrozilo by snížení zájmu potenciálních uchazečů. Jeden ze zájemců tyto obavy projevil i veřejně v tisku, konkrétně generální ředitel CPI Property Group Martin Němeček, když řekl, že: „Je zřejmé, že se do tématu zapojují různorodé zájmy a dochází stále více k politizaci již základních parametrů celé transakce. Nechceme být součástí těchto tahanic.“

Stejně tak musí ČEZ konat v souladu s péčí řádného hospodáře a nemůže rozprodávat svůj majetek za zbytkovou cenu, a zvýhodňovat tak úzkou skupinu obyvatel na úkor ostatních občanů a akcionářů společnosti.

Městské části Praha-Libuš k podání nabídky nic nebrání, zejména pokud získala ke koupi bezúročné financování a byla k takovému kroku vyzvána zastupitelstvem hlavního města Prahy.

Co se týče samotných nájemníků, nehrozí, že by přišli o střechu nad hlavou. Všichni nájemci mají platné užívací tituly k bytům, které přejdou ze zákona na nového vlastníka, a ten bude v postavení pronajímatele. Nový vlastník pak může nájemní vztah ukončit jen ze zákonem stanovených důvodů (například neplatí-li nájemce nájemné apod.) a nemůže nájemce svévolně vystěhovat. Čtyři pětiny bytů určených k prodeji mají navíc smlouvy na dobu neurčitou. Zcela nepodložené jsou také obavy, že nový majitel může začít nájemníkům rapidně zvyšovat nájmy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …