Veřejný ochránce práv: Kauza ilegálního chrámu v Mukařově se vrací na začátek

08.04.2022 19:38 | Tisková zpráva

Stěžovatel uspěl s žalobou, jejíž podání mu doporučil ombudsman

Veřejný ochránce práv: Kauza ilegálního chrámu v Mukařově se vrací na začátek
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Před rokem informoval ombudsman o závěru šetření v kauze modlitebny, kterou její vlastník protiprávně vydával za rodinný dům. Sousedé budovy postavené v oblasti určené pro bydlení před nedávnem uspěli s žalobou u Krajského soudu v Praze. Soud zrušil rozhodnutí Krajského úřadu Středočeského kraje o povolení změny v užívání rodinného domu. Podání žaloby stěžovatelům doporučil právě ombudsman. 

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí

Úřady podle soudu nedaly sousedům nově vzniklého chrámu možnost bránit se proti tomu, aby jejich soused mohl svůj původní rodinný dům využívat k pořádání veřejně přístupných bohoslužeb a dalších náboženských obřadů. Sousedé se obávali zejména zvýšeného provozu a pohybu lidí v okolí a s tím spojené zvýšené hlučnosti či prašnosti. 

Krajský úřad však poté, co soud jeho rozhodnutí zrušil, dospěl k závěru, že pochybení v podobě nepřizvání dotčených sousedů mezi účastníky řízení o povolení změny v užívání stavby nemůže napravit sám. Proto následně zrušil i rozhodnutí místně příslušného stavebního úřadu v Říčanech. Ten bude muset při novém rozhodování zahrnout sousedy mukařovského chrámu mezi účastníky řízení a dát jim tak příležitost účinně hájit jejich práva.

Ještě předtím však říčanský stavební úřad musí zakázat protiprávní užívání stavby - stavbu je totiž nyní možné užívat pouze jako rodinný dům. Úřad musí zároveň vyhodnotit, zda požadovaná změna v užívání stavby neklade takové nároky na veřejnou dopravní infrastrukturu, které by bylo nutné projednat v územním řízení o změně vlivu užívání stavby na území.

Ombudsman celou kauzu i po ukončení šetření nadále monitoruje. Očekává, že stavební úřad v Říčanech se bude řídit závazným právním názorem krajského soudu a krajského úřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …