Vězeňská služba: Ochranné obleky pro služební psy

26.02.2024 7:05 | Tisková zpráva

Nejen příslušníci speciální jednotky ENO pro eskorty nebezpečných vězňů, ale také služební psi potřebují speciální ochranné odděení, které jim pomůže v plnění jejioch náročných úkol. Ve Věznicí Rýnovice vyvinuli speciální protiúderový ochranný oblek pro služební psy, který má jim zajistit zejména ochranu páteře a měkkých tkání, ochranu končetin a zraku. Zmíněný protiúderový oblek bude k dispozici v každé organizační jednotce, kde je zřízena služební kynologie.

Vězeňská služba: Ochranné obleky pro služební psy
Foto: vscr.cz
Popisek: Vězeňská služba ČR - logo

VS ČR pořídila aktuálně pořídila kromě toho 16 ochranných "ringo" obleků pro příslušníci, kteří při výcviku zastávají roli figurantů a během roku soustavně prověřují a přezkušují služební psy v obranných pracích.

Psovod se psem fungují jako jeden celek, a proto se oba mohou ve stejnou chvíli vyskytnout v prostředí, které může ohrozit jejich zdraví a tím i úspěšnost zásahu. Zahrnuje to samozřejmě všechna extrémní prostředí nebo podmínky zásahu například při hromadných vystoupeních vězňů, kde je riziko požáru, hluku a či volně poletujících prachových a jiných částic v ovzduší. Ochrana očí se skládá z bezpečnostních brýlí nebo brýlí, které zcela zakrývají nebo uzavírají oči do nerozbitných čoček. Brýle pomáhají chránit nositele před střelami, chemikáliemi, jiskrami, nadměrným teplem a ultrafialovými paprsky. Ochrana očí je navržena tak, aby byla pohodlná při dlouhodobém nošení. Pokud jde o služební psy a osobní ochranné prostředky, ochrana očí rozhodně stojí na prvním místě seznamu ochranných pomůcek.

Nutná je také ochrana sluchu. Nadměrně hlučná prostředí, včetně těch, která mají stálý trvalý hluk v horních rozsazích decibelů, a prostředí, kde se běžně vyskytuje prach, voda, stlačený vzduch nebo úlomky, všechna vyžadují ochranné pomůcky pro uši. Mnoho studií a odborníků se shoduje, že vystavení hlasitým zvukům a trvalým zvukům může vážně poškodit sluch psa. I občasné vystavování se hlasitým zvukům může způsobit nevratné poškození. Speciální psí botky zase mohou ochránit končetiny služebního psa před ostrými předměty, které vězněné osoby mohou záměrně rozházet po okolí nebo před střepy a či žhavými kovovými úlomky, které se mohou v prostoru rozptýlit při explozích a požárech. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…