Víkendová vichřice vyvrátila v Národním parku Šumava desítky tisíc stromů

30.10.2017 17:51

Polomy, které způsobila víkendová vichřice Herwart na území Národního parku Šumava, jsou podle prvních odhadů lesníků Správy v objemech do 50 tisíc metrů krychlových. Nejvíce vyvrácených stromů je přitom v nejjižnější části Národního parku v okolí Stožce.

Víkendová vichřice vyvrátila v Národním parku Šumava desítky tisíc stromů
Foto: NP a CHKO Šumava
Popisek: NP a CHKO Šumava

„V oblasti Stožce a Nové Pece leží odhadem 20 tisíc metrů krychlových polomů. První odhady lesníků z Kvildska a Borovoladska pak hovoří o 10 tisících metrech krychlových. Celkově v lesích Správy Národního parku Šumava způsobila vichřice polomy v objemu zhruba 48 tisíc kubíků,“ informuje mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Lesníci a strážci Národního parku Šumava začali s prořezáváním zapadaných cest již v neděli a intenzivně pokračovali v pondělí dopoledne. Přesto, že se podařilo velkou část z nich už zprůjezdnit, mnohé jsou ještě stále nepřístupné. Jejich uvolňování bude pokračovat nejméně do konce tohoto týdne.

„Nejen z tohoto důvodu doporučujeme neplánovat si výlet na území Národního parku Šumava v nejbližších dnech a týdnech. Po víkendové vichřici zůstávají v lesních porostech i podél turistických tras stovky nalomených nebo polovyvrácených stromů, které hrozí pádem,“ doporučuje mluvčí Jan Dvořák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…