Vinařský fond: Rok 2019 přinese typická moravská vína a Svatomartinské o 3 dny dříve

01.11.2019 10:57

Sklizeň na většině českých a moravských vinic je u konce a vinaři sčítají úrodu. Oproti velmi vydařenému ročníku 2018 byl letošní výnos podle odhadů místy až o 30 % nižší. Vinaři očekávají ročník s typicky moravským projevem, výrazným aroma a příjemnou svěžestí.

Vinařský fond: Rok 2019 přinese typická moravská vína a Svatomartinské o 3 dny dříve
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lahve vína, ilustrační foto

Zatímco vloni vinaři sklízeli hrozny už v polovině srpna, letos začala hlavní část vinobraní v obvyklém čase na začátku září. Dostatečná délka zrání a suché počasí, které se dostavilo v závěru sklizně, výrazně prospělo kvalitě hroznů. „Hrozny z letošní úrody byly ve velmi dobré kvalitě a kondici. Díky tomu vinaři stihli za velmi krátký čas připravit k prodeji Svatomartinská vína, která se letos mimořádně budou moci otevřít již 8. listopadu,“ popisuje Ondřej Beránek, prezident Vinařské unie ČR a dodává: „Spotřebitelé se mohou těšit na velmi zajímavá mladá vína, která budou k dostání za cenu přibližně stejnou jako vloni.“ Podle odhadů Vinařského fondu letos na trh zamíří přes 2 200 000 lahví Svatomartinských vín, přičemž přibližně 1 050 000 vyprodukovali členové Vinařské unie ČR.

Práci vinařů letos komplikovali kromě obvyklých špačků také hraboši, kteří útočili na kořeny révy a částečně i na zralé hrozny, přičemž na některých místech způsobili až statisícové škody. „Boj s nimi je velmi problematický. Pokud se chcete vyhnout chemickému řešení, máte jen omezené možnosti. Buď hluboké kypření a sežínání zeleně v meziřadí na minimální výšku anebo podporu výskytu dravců ve vinohradech,“ říká Bořek Svoboda, ředitel Zámeckého vinařství Bzenec.

Na rozdíl od minulých let se Česku vyhnuly teplotní a srážkové extrémy. „Na srážky si vůbec nestěžujeme, letos jsme se dočkali zcela přirozeného průběhu vegetace. V tomto ohledu byl letošní rok příznivější než poslední léta,“ říká František Drahonský, ředitel vinařství Víno Mikulov.

Průměrné teploty, absence výkyvů počasí a střídání teplejších dní a chladnějších nocí v závěru sklizně. Podle vinařů letošní podmínky vytvořily ideální základ pro vznik kvalitních vín s typicky moravským charakterem. „Jedná se o tradiční ročník, kdy průběh počasí nahrává charakteru moravského vína, jak jej dlouhodobě známe a vnímáme. To znamená výrazný aromatický odrůdový projev, který je typický pro severněji položené vinice, dostatek kyselin a šťavnatost s ovocitou dochutí,“ říká Josef Svoboda, ředitel Habánských sklepů. 

„Bílá vína mají více přírodních kyselin, což je výborné, takže očekáváme krásná svěží šťavnatá vína s dlouhým potenciálem zrání. Červená budou pěkně ovocná a svěží, ale ještě je brzo na další hodnocení, je před nimi minimálně rok zrání,“ potvrzuje David Šťastný, ředitel Château Valtice – Vinné sklepy Valtice.

Vinaři letos sklidili méně hroznů než v loňském roce. „Ještě nejsme u konce s vinobraním, nicméně se dá předpokládat, že výnos bude asi o 30 % nižší oproti dlouhodobému průměru, závisí to ale na odrůdě a oblasti,“ shrnuje Bořek Svoboda ze Zámeckého vinařství Bzenec.
I přes nižší množství hroznů, nápor škůdců a rostoucí výrobní náklady vinaři nepředpokládají růst cen. „Je ovšem potřeba připomenout, že cena je závislá také na zásobách vína z předešlých let, na trhu samotném, a to nejen tuzemském, ale i celoevropském. Velkou roli hrají také ceny importovaných vín,“ doplňuje Bořek Svoboda.

Novinkou je dřívější prodej Svatomartinských vín

Letos neobvykle vypukne svátek všech milovníků vína už v pátek 8. listopadu. Vinařský fond tak vyhověl přání vinařů, obchodníků a také spotřebitelů. „Hlavní oslavy svátku svatého Martina budou ale samozřejmě i nadále probíhat 11. listopadu na desítkách míst celé republiky. Zahájení prodeje už od pátku je tak pouze možností pro obchodníky, z hlediska spotřebitelů a principů obnovené tradice se ale nic nemění,“ vysvětlil hlavní důvod letošní změny Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu, který ochrannou známku Svatomartinské vlastní a každoročně ji propůjčuje vinařům. Do hodnocení odborné komise, která uděluje vínu značku Svatomartinské, se v letošním roce přihlásilo celkem 328 vzorků vín.

Změnu pozitivně vnímají i vinaři. „Tento krok v našem vinařství velmi vítáme, určitě jej považujeme za pozitivní a věřím, že tomu bude tak i v příštím roce a že Svatomartinská vína půjdou do prodeje již v pátek 6. listopadu 2020. Vždyť jde o podporu a propagaci moravských a českých vín. Na nový rok si lidé připijí moravským sektem. Proč by si na nový vinařský rok neměli lidé připíjet Svatomartinský vínem 11. listopadu jako před více než sto lety,“ dodává David Šťastný z Château Valtice – Vinné sklepy Valtice.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…