Vítěz Ceny ČNB o nejlepší esej strávil den v centrální bance

08.09.2017 9:15

Vítěz soutěže o Cenu ČNB za nejlepší esej Lukáš Vladislav Nezval za odměnu strávil den v České národní bance.

Vítěz Ceny ČNB o nejlepší esej strávil den v centrální bance
Foto: wikipedia
Popisek: Česká národní banka.

Práce studenta dnes už třetího ročníku Gymnázia Blansko zvítězila v soutěži, která byla koncem května vypsána v rámci prvního ročníku Ekonomické olympiády. O tom, které z 10 zamyšlení na téma Představují rostoucí ceny nemovitostí riziko pro finanční stabilitu? je nejlepší, rozhodla veřejnost společně s experty centrální banky. Jak Lukáš den v ČNB strávil a jaké jsou jeho dojmy, si můžete přečíst v jeho následujícím příspěvku.

Jak jsem strávil den v ČNB

Když mi byla nabídnuta možnost strávit jeden den v nejprestižnější české bankovní instituci, tedy v ČNB, ani chvíli jsem neváhal.

Prohlídka začala v trezoru ČNB, kde je uskladněno zlato. Prohlédl jsem si tady také zlaté mince a díky odbornému výkladu zaměstnanců ČNB jsem se dozvěděl spoustu nových informací. Poté jsme se přesunuli do prostor, kde se zpracovává a třídí hotovost, která se pak vrací zpátky do oběhu. Tady jsem získal nové informace o procesu zachycení a následné likvidace nevyhovujících bankovek či mincí. Po prohlídce „zlatých“ trezorů jsem se setkal s panem viceguvernérem Mojmírem Hamplem. Diskutovali jsme o soutěži Ekonomická olympiáda a o ekonomických tématech. Tím mé zážitky ale zdaleka nekončily, jelikož ještě následovala pro mě velmi cenná diskuse při obědě s členem bankovní rady ČNB Tomášem Nidetzkým.

Následně jsme se přesunuli do Expozice ČNB, kde jsem viděl velmi zajímavý film popisující, jak český malíř a grafik Oldřich Kulhánek tvořil českou pětitisícikorunovou bankovku. Po skončení filmu jsem se i se svými průvodci rychle přesunul k panu guvernérovi Jiřímu Rusnokovi. Měl jsem tu čest se s ním setkat tváří v tvář a vést s ním pro mě velmi zajímavou a cennou diskusi. Na konci své návštěvy jsem se dostal na střechu ČNB, ze které jsem měl krásné panorama našeho hlavního města jako na dlani.

Mé zážitky z tohoto dne předčily veškerá má očekávání. Příležitost podívat se do obvykle nepřístupných prostor a setkat se se třemi členy bankovní rady České národní banky byla pro mě nezapomenutelným zážitkem, kterého si velmi vážím.

Chtěl bych poděkovat všem za jejich čas, který si na mě udělali ve svém jistě velmi nabitém programu. V neposlední řadě děkuji také všem svým vstřícným a velmi erudovaným průvodcům.

Lukáš Vladislav Nezval

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…