Vlastivědné muzeum Česká Lípa: Stálá expozice o historii je dokončena

20.05.2018 12:10

Částkou půl milionu korun přispělo město Česká Lípa na dokončení stálé historické expozice České Lípy a Českolipska, která byla vytvořena ve Vlastivědném muzeu a prezentuje období let 500 - 1750. V pátek 18. 5. byla na Mezinárodní den muzeí předána veřejnosti.

Vlastivědné muzeum Česká Lípa: Stálá expozice o historii je dokončena
Foto: muzeumcl.cz
Popisek: Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě

Nová část expozice mapuje průřez dějinami Českolipska s důrazem na důležité události a osoby, které tvořily historii našeho města a okolí.

Expozice je tvořena nejen exponáty, které již byly veřejnosti představeny, ale je tu řada i nových, jenž byly uvolněny z depozitářů. Nově tak třeba uvidíte sochu Jindřicha z Lipé, či obraz sv. Vincence Ferrerského, který byl zapůjčen ze soukromé sbírky a muzeum uvažuje o jeho zakoupení. Obraz je jedinou dochovanou součástí mobiliáře farního kostela sv. Petra a Pavla, který stával na Škroupově náměstí.

Autory právě dokončené části expozice jsou Ing. Jaroslav Panáček a Ing. Zdeněk Vitáček.

„Když mě před dvěma lety do muzea pan Vitáček pozval s tím, aby město pomohlo dokončit stálou expozici o České Lípě, viděla jsem tu tmavou, nevábnou chodbu. Dnes je zde krásné místo s řadou exponátů a já se už těším, až si výstavu prohlédnu,“ uvedla při slavnostním otevření starostka města Romana Žatecká. „Jsem ráda, že jsme přispěli částkou půl milionu korun k tomu, aby stálá expozice o našem městě byla dokončena. Kdo jiný by měl přispět na to, aby tu historie České Lípy zůstala zachována i pro další generace, než město.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…