Vlastivědné muzeum Česká Lípa: Stálá expozice o historii je dokončena

20.05.2018 12:10

Částkou půl milionu korun přispělo město Česká Lípa na dokončení stálé historické expozice České Lípy a Českolipska, která byla vytvořena ve Vlastivědném muzeu a prezentuje období let 500 - 1750. V pátek 18. 5. byla na Mezinárodní den muzeí předána veřejnosti.

Vlastivědné muzeum Česká Lípa: Stálá expozice o historii je dokončena
Foto: muzeumcl.cz
Popisek: Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě

Nová část expozice mapuje průřez dějinami Českolipska s důrazem na důležité události a osoby, které tvořily historii našeho města a okolí.

Expozice je tvořena nejen exponáty, které již byly veřejnosti představeny, ale je tu řada i nových, jenž byly uvolněny z depozitářů. Nově tak třeba uvidíte sochu Jindřicha z Lipé, či obraz sv. Vincence Ferrerského, který byl zapůjčen ze soukromé sbírky a muzeum uvažuje o jeho zakoupení. Obraz je jedinou dochovanou součástí mobiliáře farního kostela sv. Petra a Pavla, který stával na Škroupově náměstí.

Autory právě dokončené části expozice jsou Ing. Jaroslav Panáček a Ing. Zdeněk Vitáček.

„Když mě před dvěma lety do muzea pan Vitáček pozval s tím, aby město pomohlo dokončit stálou expozici o České Lípě, viděla jsem tu tmavou, nevábnou chodbu. Dnes je zde krásné místo s řadou exponátů a já se už těším, až si výstavu prohlédnu,“ uvedla při slavnostním otevření starostka města Romana Žatecká. „Jsem ráda, že jsme přispěli částkou půl milionu korun k tomu, aby stálá expozice o našem městě byla dokončena. Kdo jiný by měl přispět na to, aby tu historie České Lípy zůstala zachována i pro další generace, než město.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…