Vnitřní kontrola vzdělávacího procesu je nezbytná, tvrdí hejtman Netolický

26.03.2015 16:30

Pardubice (26. 3. 2015) – V rámci série diskusních panelů, které připravil Svaz průmyslu a dopravy České republiky ve spolupráci s vydavatelstvím Economia, se v Pardubicích uskutečnila diskuse s názvem Kvalita vzdělávání – kde jsme a kam směřujeme? Panelu, na kterém vystoupila řada odborníků z univerzity, státní správy a soukromého sektoru se aktivně zúčastnil také hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který přítomným nadnesl hned několik zajímavých témat.

Vnitřní kontrola vzdělávacího procesu je nezbytná, tvrdí hejtman Netolický
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Hejtman Martin Netolický na diskuzním panelu "Kvalita vzdělávání"

„Podpora přírodovědného a technického vzdělávání by neměla být jen o podpoře technických škol, ale také o rozvoji těchto oborů na školách s všeobecným zaměřením. Studenti by měli získat do života všeobecný přehled, do kterého patří také znalost základních matematických či technických pojmů. Jsem také přesvědčen, že například matematika je nejlépe vyučována právě na školách s všeobecným zaměřením, tedy na gymnáziích, která však jednoznačně předpokládají další studium na vysoké škole,“ uvedl Martin Netolický v průběhu diskuse.

Ta byla směřována mimo jiné k problematice nedostatku technických profesí, mezi které patří v Pardubickém kraji například obráběči kovů. Jedním z témat bylo také takzvané duální vzdělávání, jehož prvky se snaží prosazovat také Pardubický kraj. „V našem kraji již funguje spolupráce města, školy, kraje a zaměstnavatele. Konkrétně v Žamberku, kde Pardubický kraj pomocí stipendií podporuje nadané studenty, kteří mají možnost vzdělávat se přímo v pracovním procesu, což je nenahraditelná zkušenost,“ zmínil hejtman spolupráci mezi Střední školou řemesel, obchodu a služeb Žamberk a firmou Bühler CZ. 

Diskutující se zaměřili také na fungování vysokého školství a jeho kvalitě. „Ve chvíli kdy vysokou školu studují statisíce studentů, tak je jasné, že potřebujeme dostatečné množství vyučujících, jejichž vzdělávání a kvalita ovlivňuje přímo studenty. Měla by povinně existovat hospitace při hodinách asistentů a odborných asistentů, aby bylo zřejmé, kdo odvádí svojí práci dobře a pracuje i nad rámec svých povinností,“ sdělil Martin Netolický.

V diskusním panelu přednesli své příspěvky a názory také ředitel odboru vzdělávání Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy Petr Bannert, proděkan pro pedagogiku Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice Petr Kalenda, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj, generální ředitel společnosti Synthesia Josef Liška a vedoucí korporátní komunikace společnosti Bosch Group v České republice Pavel Roman.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

9:29 Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

Jak efektivně snížit výdaje na energie? LAMA energy je jedním z dodavatelů, který už téměř rok nabíz…