Vojáci pomáhali přepravit vzácný buddhistický poklad z Afghánistánu do ČR

02.10.2015 13:58

Kromě řady v zásadě běžných, leč náročných úkolů, které plní příslušníci Armády České republiky v zahraniční operaci Resolute Support, se občas vyskytne i úkol úplně odlišný. Takovým byla i pomoc pracovníkům Národního muzea při přepravě zapůjčených exponátů z afghánského Národního muzea do ČR.

Vojáci pomáhali přepravit vzácný buddhistický poklad z Afghánistánu do ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vrtulník Mi-171.

Společně se zástupci Velvyslanectví ČR v Afghánistánu měli příslušníci 14. jednotky NSE (Národní podpůrný prvek) za úkol převzít, připravit k přepravě a zabezpečit bezproblémový letecký přesun 1300 kg archeologických objektů pečlivě vybraných a zapůjčených Národním muzeem v Kábulu do České republiky.

Vzhledem k rozsahu, historickému původu a ceně artefaktů, mezi nimiž nebyly výjimkou ani 150 kilogramové kamenné sochy i vzácné zlaté mince z období Hedvábné stezky, a také s ohledem na bezpečnostní situaci v Kábulu a složité klimatické podmínky, bylo nutné celý proces velmi přesně naplánovat, domluvit a zabezpečit vhodné skladovací prostory.

„Po celou dobu byla nezbytná odborná manipulace s přepravovanými objekty. Některé vyžadovaly stálou teplotu, vše bylo nutné přesně zvážit, zdokumentovat, připravit k leteckému přesunu a hlavně vše pečlivě fyzicky zkontrolovat příslušníky české i mezinárodní vojenské policie,“ uvedl příslušník oddělení logistiky 14. jednotky NSE kapitán Marek G., který byl hlavním koordinátorem za české vojáky.

Nakonec se všechna opatření a kontroly vyplatily. Část afghánského kulturního dědictví v podobě vzácného buddhistického pokladu byla přepravena do ČR, kde bude odborně zrestaurována a v rámci zápůjčky vystavena široké veřejnosti.

Artefakty převážené do ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…