Vojenské lesy a statky opět zvou veřejnost na sváteční výlov v kulisách Šumavy

15.10.2023 7:14 | Tisková zpráva

Vojenské lesy a statky ČR (VLS) zvou veřejnost na sváteční výlov Dolanského rybníku u Boletic, který se odehraje 28. října od 8 do 16 hodin.

Vojenské lesy a statky opět zvou veřejnost na sváteční výlov v kulisách Šumavy
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Na návštěvníky akce bude čekat bohatý doprovodný s lesní pedagogikou a kvízy pro děti i dospělé, „čudlaření“ na přilehlém malém rybníčku, soutěž o poukaz na vánoční kapry i další produkty z Vojenských lesů, bohaté občerstvení s rybími specialitami na hrázi i speciální menu v restauraci Resortu Olšina. Sváteční výlov šumavských rybníků v režii VLS na státní svátek, věnovaný výročí založení republiky, je již dlouholetou tradicí na Českokrumlovsku. Rybáři státního podniku střídají dvojici rybníků ve vlastnictví VLS, protože v horských podmínkách v chladné vodě ryby dorůstají pomaleji.

„Rybníky se nacházejí v přírodních oblastech a jsou napájeny přítoky, které na své cestě nepotkaly civilizaci ani intenzivně obdělávanou zemědělskou půdu. Běží na nich extenzivní program, to znamená, že zde nenasazujeme intenzivní chovné metody a pro přikrmování jsou využívány jen přírodní produkty. To vše má za důsledek, že ryby dorůstají dva roky, o to chutnější a zdravější maso ale poskytují,“ vysvětluje ředitel divize VLS Horní Planá Martin Honetschläger.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29497 lidí

V loňském roce šumavští rybáři VLS lovili 140tihektarovou Olšinu, jejíž výlov se stal už tradičně nejnavštěvovanější šumavskou rybářskou událostí. Letos je čeká výlov menšího Dolanského rybníku. Ten se rozkládá nedaleko Boletic, pod jednou z nejvýznamnějších historických památek na Českokrumlovsku – románským kostelem sv. Mikuláše na šumavském vrchu Olymp.

„Výlov Dolanského rybníku má komornější charakter, přesto bude pro veřejnost připraven bohatý doprovodný program, zaměřený na rodiny s dětmi. Vedle čerstvých ryb zde navíc budou k dostání také další masné produkty z unikátních šumavských přírodních lokalit ve správě Vojenských lesů a statků,“ dodal ředitel Honetschläger.

Zdarma zde tak bude vedle sledování výlovu a ukázek živých ryb program lesní pedagogiky pro děti i dospělé, kvízy a soutěže o vánoční kapry, vouchery na ubytování v šumavském Resortu Olšina ve správě VLS ale i na odběr masa z podnikové bourárny ve Chvalšinách. Každý si bude moci vyzkoušet na přilehlém Maninském rybníčku také „čudlaření“ – lov ryb na jednoduché udice, které zde pro návštěvníky rybáři VLS připraví.

Vedle prodeje kaprů, amurů, ale i štik a dalších dravých ryb přímo z výlovu bude na hrázi k dostání také BIOhovězí z šumavských ekologických farem VLS, ale i zvěřina z unikátních šumavských honiteb. Občerstvení na hrázi bude zaměřeno vedle bohaté nabídky pití na rybí speciality ze pstruhů ze sádek VLS, ale třeba i na kapří hranolky.

Speciální týdenní rybí menu bude k dostání také v nedalekém Resortu Olšina. „Pro ty, kteří neholdují rybám, od pátku spustíme speciální svatomartinskou nabídku na jídelníčku s husími specialitami,“ dodala manažerka resortu Simona Kutláková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

11:27 Ministerstvo spravedlnosti uspělo v prestižní anketě Zákon roku

Ve čtvrtek 25. dubna 2024 byly vyhlášeny výsledky patnáctého ročníku ankety Zákon roku. Na druhém mí…