Vojenské lesy a statky otevřely s partnery Dům přírody Brd na Třech Trubkách

03.08.2023 22:03 | Tisková zpráva

VLS společně s partnery - Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK ČR) a obcí Strašice - symbolicky otevřely Dům přírody Brd, který vznikl v areálu loveckého zámečku Tři Trubky. Od středy 2. srpna zde návštěvnici naleznou rozsáhlou expozici o středočeských horách, jejich historii, legendách, ale i vzácných obyvatelích - o Brdech civilních i vojenských.

Vojenské lesy a statky otevřely s partnery Dům přírody Brd na Třech Trubkách
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Dům přírody v areálu ikonické historické stavby na soutoku říčky Klabavy a Třítrubeckého potoka v chráněné krajinné oblasti Brdy vybudoval hospodářský správce této lokality, Vojenské lesy a statky ČR, s. p. Náklady na rekonstrukci areálu, vybudování vnitřní i venkovní expozice dosáhly 81 mil. Kč. Projekt Dům přírody Brd je spolufinancován částkou 69 mil. Kč Evropskou unií – Evropským fondem pro regionální rozvoj v rámci Operačního programu Životní prostředí.

„Plníme tím slib, který jsme dali po zrušení vojenského újezdu v roce 2016, že Tři trubky přeměníme ve vstupní bránu do Brd pro návštěvníky. Ve středu se veřejnosti otevře Dům Přírody Brd, venkovní herně-edukativní areál pro děti i nový projekt VLS S námi vám zvěř neuteče, který s využitím rozšířené reality návštěvníkům představuje obyvatele Brd, konkrétně jelena, lišku a puštíka. Do podzimu pak chceme otevřít okružní trasu od zámečku přes Kolvín, Padrťské pláně a vrchol Kočka, kde jim přiblížíme s využitím rozšířené reality také vojenskou historii Brd,“ řekl ředitel VLS Roman Vohradský.

Anketa

Věříte, že existují mimozemšťané?

67%
hlasovalo: 6152 lidí

Dům přírody nabízí novou interaktivní expozici, která prezentuje chráněnou krajinnou oblast Brdy jako ostrov horské přírody uprostřed Čech. „Dům přírody Brd je už desátým moderním návštěvnickým střediskem, které v programu Dům přírody otevíráme. Chceme návštěvníkům představit chráněná území nejrůznějšího charakteru, aby bylo vidět, jak je naše příroda rozmanitá. Rádi bychom, aby se také dozvěděli, co dělat, aby taková zůstala i pro další generace. Kromě domů přírody proto v chráněných územích budujeme i ptačí pozorovatelny, povalové chodníky či naučné stezky. V CHKO Brdy jsme v posledních letech otevřeli hned tři,“ konstatuje Jaroslav Obermajer z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, ředitel regionálního pracoviště Střední Čechy.

Na Tři Trubky se návštěvníci dostanou po cyklotrasách 2252 a 8190 a také po zcela nové dvoukilometrové turistické stezce od parkoviště ve Strašicích, podél toku Klabavy až k loveckému zámečku. Provozovatelem Domu přírody je obec Strašice, na jejímž katastrálním území se Tři Trubky nacházejí. „Tři Trubky jsou naše srdeční záležitost. Otevřeno bude jako v našem Muzeu středních Brd, tedy od počátku dubna do konce září každý den kromě pondělí, zbytek roku vždy ve středu a o víkendech,“ dodal starosta Strašic Jiří Hahner.

S budováním návštěvnického střediska VLS opravily také exteriér vlastní budovy zámečku. V letošním roce se podařilo stylově zrekonstruovat i přilehlou historickou hájovnu, interiér zámečku bude dokončen v druhé polovině příštího roku a obě budovy budou sloužit jako rekreační objekty veřejnosti.

Tří Trubky nechal vystavět v Brdech Jeroným Colloredo-Mannsfeld na konci 19. století. Po vytvoření vojenského prostoru zámeček sloužil k reprezentačním účelům a krátce zde pobývali i naši bývalí prezidenti Tomáš Garrigue Masaryk a Eduard Beneš. Od roku 2014 je zámeček s areálem prohlášen kulturní památkou, a tak celá obnova probíhá pod přísným dohledem památkové péče.

Projekt byl spolufinancován Evropskou unií - Evropským fondem pro regionální rozvoj v rámci Operačního programu Životní prostředí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

7:14 BESIP: Skrytá měření odhalila další rizikové místo v Libereckém kraji

V Hajništi překračuje maximální povolenou rychlost v obci skoro 90 procent motoristů. Výjimkou nebyl…