Vojenský policista zachránil život muži se zástavou srdce

23.02.2015 18:18

Vojenský policista rotmistr Martin Neuer poskytl vloni v květnu první pomoc muži se srdeční zástavou. Ačkoliv on sám na událost už po půl roce téměř zapomněl, zachráněný třiapadesátiletý Vladislav Eler nikoliv. Prostřednictvím Policie ČR ho vyhledal, aby mu osobně poděkoval.

Vojenský policista zachránil život muži se zástavou srdce
Foto: Vojenská policie
Popisek: Velitel velitelství Vojenské policie Olomouc plk. gšt. Miroslav Murček předává pamětní odznak rotmistru Neuerovi.

Nikdo se neměl k tomu, aby pomohl

V květnu loňského roku se příslušník Vojenské policie rotmistr Martin Neuer společně s rodinou vypravil hned po ránu do nákupního střediska ve Žďáru nad Sázavou. Už se chystali zaplatit na pokladně, když se v obchodě rozezvučely reproduktory. Někdo sháněl mezi zákazníky lékaře.

„Hlášení nebylo příliš rozumět, myslel jsem si, že se jedná o běžnou reklamu, a tak jsem tomu nevěnoval příliš vekou pozornost. Pak jsem si ale všiml, že poblíž pokladen leží na zemi muž v bezvědomí. Prodavačky pobíhaly bezradně kolem. Nikdo se neměl k tomu, aby mu poskytl první pomoc, a tak jsem se toho ujal sám,“ vzpomíná Martin Neuer.

Nejdříve zkontroloval, zda dotyčný žije a má uvolněné dýchací cesty. Pak začal s pravidelnou masáží srdce a muž začal dýchat. Mezitím prodavačky kontaktovaly záchrannou službu. Její pracovnice na dispečinku dávala Martinu Neuerovi pokyny, kterými se řídil do doby, než přijela záchranka.

„Připadalo mi, že to trvá celou věčnost. Manželka mi ale později řekla, že dorazili velice rychle. Později jsem se dozvěděl, že jsem třiapadesátiletému Vladislavu Elerovi, který měl srdeční zástavu, zachránil život,“ vysvětluje Martin Neuer.

Pamětní odznak za záchranu života

Od celé události uplynulo víc než půl roku. Martin Neuer na ni téměř zapomněl. Zachráněný Vladislav Eler ho ale nepřestával hledat. Chtěl mu osobně poděkovat. Získat kontakt se mu podařilo prostřednictví Policie České republiky až počátkem letošního roku. Díky tomu se o tomto mimořádném činu dozvěděli i ostatní. Velitel velitelství Vojenské policie Olomouc plukovník gšt. Miroslav Murček udělil rotmistru Neuerovi za záchranu lidského života pamětní odznak olomouckého velitelství.

reklama

autor: Ministerstvo obrany

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…