Vyhlasme v Králíkách místní referendum, nabádá hejtman Martin Netolický

26.09.2016 21:46

Kolem dvou set občanů města Králíky navštívilo v neděli odpoledne Kulturní dům Střelnice, aby debatovalo s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem, generálním ředitelem Vězeňské služby ČR Petrem Dohnalem, hejtmanem Pardubického kraje Martinem Netolickým a vedením města v čele se starostkou Janou Ponocnou o návrhu umístit do bývalého výchovného ústavu ženskou věznici.

Vyhlasme v Králíkách místní referendum, nabádá hejtman Martin Netolický
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Beseda v Králíkách

Tento nápad se setkal s odporem nejen u velké části obyvatel města, ale také u vedení kraje v čele s hejtmanem.

„Včerejší beseda bohužel situaci v Králíkách příliš neuklidnila. Trvám na tom, že jsou vhodnější lokality pro kriminál než turistický exponované Králicko. Je to stejné, jako bychom zřídili kriminál na Lipně nebo ve Špindlu. Doporučuji, aby každý resort neřešil pouze svůj problém, a vnímal také přesahy, které jakékoliv rozhodování má,“ uvedl hejtman Netolický. „Především o takových věcech se musí diskutovat a neříkat, že si to může ministerstvo rozhodnout samo, což na včerejší debatě také zaznělo. Jsem v tomto případě jednoznačným zastáncem místního referenda," zdůraznil hejtman a zároveň připomněl celou řadu nejasností.

„Ví se pouze, že by v Králíkách mělo být umístěno 200 vězňů a pracovat by zde mělo až 120 lidí, z toho až 70 příslušníků vězeňské služby. Není však jasné, kde by bydleli. Zároveň nám nebyl zodpovězen dotaz, kolik by zřízení a přestavba věznice stála. Tak daleko údajně plány nejsou, přitom je záměr zvažován již několik měsíců," sdělil hejtman Netolický.

Ten se postavil do čela odpůrců podobných záměru již podruhé. Poprvé tomu bylo v momentě, kdy ministerstvo vnitra zvažovalo ve městě otevřít zařízení pro azylanty, což se setkalo s ještě větším odporem veřejnosti. Po jednáních s ministrem Milanem Chovancem a předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou se od tohoto plánu upustilo. „Do oblasti Králicka putovalo v minulosti velké množství finančních prostředků do cestovního ruchu a dopravní infrastruktury, jakýkoliv podobný záměr by tyto investice z veřejných i soukromých zdrojů znehodnotil. Králicko potřebuje spíše byty pro mladé rodiny a ne kriminál nebo azylové centrum," podotkl jednoznačně hejtman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec