Výjimečné Cyrilometodějské slavnosti zasluhují výjimečnou poštovní pozornost

06.07.2013 10:25

Známka k 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, unikátní upomínkový list a další filatelistické lahůdky. To je příspěvek České pošty k Cyrilometodějským slavnostem na Velehradě.

Výjimečné Cyrilometodějské slavnosti zasluhují výjimečnou poštovní pozornost
Foto: Archiv
Popisek: Česká pošta

Letošní červencové oslavy Dne slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje jsou výjimečné. Je to 1150 let, kdy tito dva učení bratři dorazili na Velkou Moravu vzdělat náš národ, a vytvořili první slovanské písmo, staroslověnštinu. Při velkolepých oslavách nezůstává stranou ani Česká pošta. K významnému výročí vydala poštovní známku a připravila unikátní upomínkový list. Ten bude, na rozdíl od známky samotné, k dispozici filatelistickým nadšencům i široké veřejnosti pouze v omezeném množství sedmi set kusů. Zájemci, kteří si budou chtít speciální památku pořídit, mohou navštívit stánek České pošty přímo na Cyrilometodějských slavnostech, které se konají na Velehradě v rámci tradičních Dnů lidí dobré vůle.  
 
„Známku k 1150. výročí Cyrila a Metoděje vydáváme společně se Slovenskou poštou, ke společnému vydání se připojilo i Bulharsko a Vatikán. Známka je součástí speciálního aršíku, nelze ji tedy zakoupit samostatně a její nominální hodnota činí 35 korun,“ říká Břetislav Janík, ředitel odboru známkové tvorby České pošty. Na aršíku je mozaiková plastika nejstaršího známého zobrazení sv. Cyrila a Metoděje z kostela St. Clemente v Římě. Oba učenci stojí před Ježíšem Kristem a anděly, sv. Ondřejem a sv. Klementem. Pod známkou na aršíku je výjev z další fresky z kostela St. Clemente, na kterém je příchod sv. Cyrila a Metoděje do Říma během pohřbu papeže Nicholase I. V pozadí aršíku jsou texty psané hlaholikou z Assemanova Kodexu z vatikánské knihovny. „Autorem známky je známý výtvarník Dušan Kállay, autor nejkrásnější známky světa představující Poštovní muzeum. Novou známku s Cyrilem a Metodějem připravil ve spolupráci s naším výborným rytcem Milošem Ondráčkem, autorem mimo jiné současné prezidentské známky či známky Závišova kříže. Tisklo se ocelotiskem z ploché desky v hnědočerné barvě a v kombinaci s vícebarevným ofsetem,“ přibližuje vznik nové ceniny Břetislav Janík. 
Kašetové razítko
 
 
Pro filatelisty, ale nejen pro ně, bude na poštovní prodejně na Velehradě připraveno k otištění i kašetové razítko s vyobrazenými věrozvěsty. A protože známku Česká pošta vydává v mezinárodní spolupráci, bude k dispozici v omezeném množství také její slovenská, vatikánská a bulharská varianta. Zájemci si ale mohou pořídit řadu jiných zajímavých známek, zobrazující například sv. Václava, Korunovaci panny Marie na Svatém Hostýně, Závišův kříž a řadu dalších. Samozřejmou součástí stánku je i příležitostná poštovní schránka. Pokud budou lidé chtít, mohou přímo z místa odeslat pozdrav svým blízkým. Česká pošta nezapomíná ani na nejmenší návštěvníky, pro které budou připraveny omalovánky, pastelky a další zajímavosti.
 
Předpokládaná doba provozu stánku České pošty:
 
4. 7. 16:00 – 20:00 (případně dle potřeby)
 
5. 7. 7:00 – 16:00 (případně dle potřeby)
 
6. 7. 10:00 – 15:00 (případně dle potřeby)
 
Mgr. Petra Králová 
 Odbor komunikace  
 Česká pošta, s.p.        

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…