Výročí mnichovské dohody připomíná Senát mimořádnou výstavou

13.09.2018 13:30

Výstava „Mnichovská dohoda v kontextu evropských dějin 20. století“ připomíná na půdě Senátu 80. výročí podpisu mnichovské dohody, k němuž došlo mezi představiteli států Německa, Itálie, Francie a Velké Británie na konci září 1938. Expozice se koná pod záštitou 1. místopředsedkyně Senátu Miluše Horské a předsedkyně Akademie věd ČR Evy Zažímalové. V Mytologické chodbě Valdštejnského paláce je ke zhlédnutí od 13. září 2018 až do 13. ledna 2019.

Výročí mnichovské dohody připomíná Senát mimořádnou výstavou
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Mnichovská dohoda měla primárně umožnit odstoupení československých pohraničních oblastí Německu, avšak v důsledku znamenala mnohem víc: postupné rozbíjení první republiky a jejího demokratického systému. Mnichov se stal dalším úspěšným krokem nacistické agrese na cestě likvidace versailleského mírového systému, cestě, jež vedla k druhé světové válce.

Expozice přibližuje mimo jiné události, které září 1938 předcházely, ale i mezinárodní kontext sjednávání dohody. Popisuje také následnou nacistickou okupaci českých zemí nebo méně známý proces oduznání dohody za druhé světové války a po ní. Součástí výstavy je bohatá fotodokumentace, včetně dobových dokumentů či map.

Výstavu připravil Historický ústav Akademie věd ČR. Veřejnost může výstavu v Mytologické chodbě Valdštejnského paláce navštívit v září o víkendech a státních svátcích od 10.00 do 18.00, v říjnu od 10.00 do 17.00 a od listopadu do ledna vždy první víkend v měsíci a o státních svátcích od 10.00 do 16.00. Vstup zdarma.

Slavnostní zahájení výstavy se uskuteční v pátek 21. 9. od 13:00. Na vernisáž výstavy naváže odborná diskuse. Podrobný program akce naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…