Výroční setkání českých a slovenských památkářů se zaměřilo na restaurování

14.06.2018 7:34

Studijní centrum NPÚ v Českém Krumlově hostilo ve dnech 12. a 13. června 2018 již páté výroční setkání českých a slovenských památkářů. Tématem letošního odborného setkání byla metodika restaurování movitých i nemovitých památek. „Téma, které je předmětem letošního setkání, je královskou disciplínou památkové péče,“ zdůraznila ve svém úvodním projevu generální ředitelka NPÚ Naděžda Goryczková.

Výroční setkání českých a slovenských památkářů se zaměřilo na restaurování
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Na osmdesát účastníků již tradičního setkání, které se střídavě koná v České republice a na Slovensku, si vyslechlo příspěvky prezentující celé spektrum uměleckého řemesla a restaurování architektury, soch, maleb, varhan či vitráží. Skladba příspěvků ilustrovala potřebnou interdisciplinární spolupráci při určování koncepcí restaurátorských zásahů. Zatímco některé prezentace byly zaměřené spíše teoreticky a problematiku restaurátorského zásahu zobecňovaly, jiné upozorňovaly na konkrétních případech na zdařilé realizace i možná úskalí restaurátorských zásahů.

Generální ředitelka Pamiatkového úradu Slovenskej republiky Katarina Kosová ve svém úvodním slovu vysvětlila historické okolnosti včlenění tzv. restaurátorských ateliérů do struktury Pamiatkového úradu Slovenskej republiky, které naopak ve struktuře NPÚ chybí. Obě generální ředitelky zároveň stručně představily částečně odlišná východiska a z nich vplývající přístupy k problematice restaurování v České republice a na Slovensku.

V rámci konference byly pro účastníky připraveny exkurze do bývalého klášterního areálu minoritů a klarisek v Českém Krumlově, který v roce 2015 získal ocenění Národního památkového ústavu Patrimonium pro futuro. Exkurze byly zaměřeny na téma restaurování nástěnných maleb a kamenosochařských prvků v minoritském klášteře a stavební dějiny a památkovou obnovu souklášteří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

19:15 ČD - Telematika slaví 30 let, více se chce zaměřit na zákazníky ze státní správy a kyberbezpečnost

V polovině dubna oslavila společnost ČD - Telematika již 30 let fungování. V posledních letech přito…