Vysílání Českého rozhlasu před prezidentskou volbou

09.11.2012 12:09

Český rozhlas připravuje speciální vysílání k historicky první přímé volbě prezidenta v dějinách České i Československé republiky.

Vysílání Českého rozhlasu před prezidentskou volbou
Foto: rozhlas.cz
Popisek: Logo Českého rozhlasu

Z rozhodnutí předsedy Senátu bude první kolo voleb 11. a 12. ledna, druhé kolo pak 25. a 26. ledna 2013. Český rozhlas přinese v předvolebním i volebním období celou řadu pořadů, ve kterých představí všechny kandidáty, a to nejen v tradičních debatách.

Na Radiožurnálu se posluchači mohou těšit na seriál „Hledá se prezident“. Tradiční moderátor předvolebních debat Českého rozhlasu Martin Veselovský postupně stráví s každým z kandidátů celý den – a průběžně se bude hlásit do vysílání Radiožurnálu. „Chceme dát posluchačům příležitost, aby mohli poznat kandidáty i jinak než z oficiálních akcí nebo předvolebních rozhovorů,“ říká ředitel Centra zpravodajství ČRo a šéf předvolebního vysílání Tomáš Pancíř.

Martin Veselovský zprostředkuje i pohled do zákulisí kampaně a posluchači budou moci posoudit, jaký mají kandidáti smysl pro humor nebo jakou hudbu rádi poslouchají. Po zprávách v sedmnáct hodin bude dotyčný kandidát či kandidátka hostem pravidelných Dvaceti minut Radiožurnálu, z každého dne navíc vznikne reportáž, kterou přinesou i regionální stanice Českého rozhlasu. Seriál Hledá se prezident bude v repríze vysílat i Český rozhlas 6.

I před prezidentskými volbami Rozhlas chystá předvolební debaty. V nich dostanou prostor všichni kandidáti a vysílat se budou na začátku ledna na Radiožurnálu. Před druhým kolem potom chystá Radiožurnál finálové duely, a to i za účasti publika.

Všichni kandidáti dostanou prostor i na Dvojce Českého rozhlasu, kde se postupně vystřídají v pořadu „Jak to vidí“ během prosince 2012.

Dalším součástí vysílání k prezidentským volbám bude „Volební vysvětlovna“ – tradiční série praktických rada a návodů, jak volit. „Vzhledem k tomu, že jsou to první volby tohoto typu v naší historii, budeme se vysvětlování věnovat ještě víc, než u voleb do parlamentu nebo do krajských zastupitelství,“ říká ředitel Centra zpravodajství Tomáš Pancíř. S Volební vysvětlovnou se posluchači setkají na Radiožurnálu, Dvojce, regionálních stanicích, Rádiu Česko a Radiu Wave.

Stanice Českého rozhlasu se budou ve svém vysílání věnovat také historii prezidentských voleb a přinesou srovnání přímých voleb v jednotlivých zemích světa. Součástí vysílání bude i pravidelný glosář k prezidentské kampani, kdy každý den jedna respektovaná osobnost bude glosovat uplynulý den této kampaně.

Ze zákona je Český rozhlas povinen odvysílat celkem pět hodin předvolebních spotů jednotlivých kandidátů v termínu od 26. prosince do 9. ledna a jednu hodinu v termínu od 22. ledna do 24. ledna 2013. Jednotlivé vysílací časy budou kandidátům přiděleny na základě losu a budou připraveny tak, aby byly zajištěny rovnocenné podmínky pro všechny kandidáty.

Všechny informace o chystaných pořadech i přímých přenosech budou průběžně publikovány na webových stránkách Českého rozhlasu rozhlas.cz a na webu Zprávy.rozhlas.cz.

reklama

autor: Český rozhlas

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

11:08 LIBERTY Ostrava: Restrukturalizační plán byl schválen valnou většinou věřitelů

Věřitelé společnosti LIBERTY Ostrava schválili restrukturalizační plán, pro který hlasovalo více než…