Vysoká škola báňská: Technika je zábavná, ukazuje nová výstava katedry energetiky

16.10.2015 19:16

Výstava technických modelů s názvem Máme energii na rozdávání dnes začala ve Světě techniky v Dolní oblasti Vítkovice v Ostravě. Spolu s dalšími partnery ji připravila katedra energetiky Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava. Více jak stovku modelů, z nichž některé si děti mohou i samy vyzkoušet, doplňují panely s informacemi o výsledcích výzkumů i zajímavá videa.

Vysoká škola báňská: Technika je zábavná, ukazuje nová výstava katedry energetiky
Foto: VŠB-Technická univerzita Ostrava
Popisek: VŠB-Technická univerzita Ostrava, erb školy.

„Výstavu jsme připravovali spolu s vědecko-výzkumným Centrem ENET a projektem Zlepši si techniku. Instalovali jsme ji celý týden, ale výsledek předčil i naše očekávání,“ řekl Petr Pavlík z katedry energetiky. S přípravou pomáhali studenti, účastníci doktorandského studia i akademici. Už při zahájení budila výstava velký zájem, přijely se podívat děti ze základních a středních škol a dokonce i drobotina z mateřinek.  „Děti prohlídka moc bavila. Už bychom potřebovali jít na autobus, ale kluky nemůžeme dostat od chemických pokusů,“ prozradila učitelka Sandra Maková, která přijela se žáky ze Základní školy Slezská z Třince. „Mnohé věci z fyziky nebo chemie si děti nad učebnicí jen těžko dokážou představit.  Ve škole nemáme takové možnosti vše prakticky předvést a tady naši žáci viděli, jak co funguje. Je to velká pomoc pro výuku,“ dodala učitelka. „Děti samozřejmě baví nejvíce to, co se hýbe, co si mohou ohmatat,“ potvrdila další z pořadatelek, Veronika Sassmanová.

Výstava je otevřená denně, vstup je zdarma. Každý pátek a sobotu až do 6. prosince budou probíhat takzvané Dny s báňskou. Vždy od 10 do 17 hodin budou na místě studenti a zástupci jednotlivých fakult, aby dětem ukázali, jak fungují různé modely, předvedli zajímavé chemické pokusy a představili možnosti studia technických oborů. „Naše katedra energetiky se bude na Dnech báňské prezentovat 30. a 31. října. Už po dnešních zkušenostech se moc těšíme, protože děti projevovaly o všechno opravdu velký zájem. Shlukly se třeba kolem modelu, který ukazuje z řezu skládku odpadů. Zvlášť je zaujal náš popkornovač. Ten jsme vyrobili v univerzitních laboratořích, abychom na něm mohli jednoduchou formou studentům předvádět princip fluidního spalování.  Děti se na výstavě mohou přesvědčit, že technika může být i zábavná,“ řekla Veronika Sassmanová. Že se výstava dětem líbí, dokazují i první zápisy v návštěvnické knize. „Výstava je best!“ „Byl jsem tu a zase přijdu.“ „Super!“ Takové a podobné komentáře pořadatele mimořádně těší.

Ivana Gračková, mediální zastoupení katedry energetiky VŠB – TUO

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…