Výstava v Národním technickém muzeu „Bydleme zdravě – půjde to hravě“

06.03.2016 11:56

Originální projekt - experimentárium Centra pasivního domu – je v NTM k vidění od 1. 3. 2016.

Výstava v Národním technickém muzeu „Bydleme zdravě – půjde to hravě“
Foto: wikipedia
Popisek: Národní technické muzeum.

Cílem menší výstavy je vysvětlit výhody a principy moderních pasivních domů. Projekt je interaktivní a pro žáky základních škol jsou připraveny speciální programy.

Co je to pasivní dům? Jak funguje a proč je zdravý? Opravdu se vyplatí respektovat přírodu a při stavbě domu přemýšlet nad pohybem slunce? Vážně se dá dům nafukovat? A co je to tepelný most? Na takové a další otázky odpoví experimentárium „Bydleme zdravě – půjde to hravě“, které ve spolupráci s Národním technickým muzeem připravilo neziskové Centrum pasivního domu.

„Expozice dětem, jejich rodičům a všem dospělým názorně ukazuje, jak vzniká dobrý dům, co je důležité při plánování, stavbě i samotném bydlení v domě. Několik stanovišť je věnováno také kvalitě vnitřního prostředí bydlení, která je velmi důležitá,“ vysvětluje Jan Bárta, ředitel osvětové organizace Centrum pasivního domu.

Výstava je určena pro širokou veřejnost a především pro rodiče s dětmi. „Ty si mohou hrát a doslova osahat vše důležité, co patří ke stavbě zdravého pasivního domu – natáčí dům ke světovým stranám, třídí vzorky izolací, prosvěcují trojsklo, skládají okenní rám, měří obvod domu, zjišťují, co vyhřeje dům, vláčkem převáží molekuly vzduchu do rekuperace a tak dále“, komentuje jednotlivé panely výstavy David Šimek, hlavní animátor programu. Dále organizátoři připravili originální stolní hru „Stavíme pasivní dům“, pracovní listy i kreslírnu pro nejmenší. Pomocí QR kódu je možné u každého panelu spustit vtipný audio komentář, zvlášť pro dospělé i pro děti.

Pro školní kolektivy ze 4. – 6. tříd nabízí Centrum pasivního domu hodinový vzdělávací program, kdy děti experimentáriem provedou vyškolení zážitkoví průvodci. Děti si procvičí své školní znalosti – čeká je třeba slovní úloha, skládání tvarů, porovnání obsahu a obvodu. Výstava tak hravou formou seznámí malé návštěvníky nejen se zákony matematiky, fyziky, chemie, finanční gramotnosti, ale i důležitým respektem k přírodě. Budou soutěžit, hledat odpovědi a zapojovat vlastní kreativitu při práci s pracovními listy. Domů si pak odnesou informační letáčky pro rodiče a dětskou hru „Stavíme pasivní dům!“. Zájemci o školní prohlídku experimentáriem se mohou obrátit na hlavního animátora Davida Šimka – davka.simek@seznam.cz, 605 509 173 – a zarezervovat si termín.

Experimentárium „Bydleme zdravě – půjde to hravě“ organizuje Centrum pasivního domu od roku 2014. Expozici navštívilo již téměř 300 000 lidí z řad veřejnosti. Vzdělávacího programu pro školy se zúčastnilo už tisíce dětí v různých městech České republiky, např. v Brně, Plzni, Ostravě nebo v Jihlavě.
V Národním technickém muzeu probíhá výstava v termínu od 1. 3. do 30. 4. 2016.

Celý vzdělávací program „Bydleme zdravě – půjde to hravě!“ je podporován v rámci programu Fond pro NNO. Projekt byl podpořen grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Pomoc obětem diskriminace je společný cíl ombudsmana i nevládních organizací

19:02 Ombudsman: Pomoc obětem diskriminace je společný cíl ombudsmana i nevládních organizací

Nevládní organizace pomáhají Romům, lidem s postižením, samoživitelkám nebo seniorům. Ombudsman prot…