Výstava v Národním technickém muzeu: Člověk v náhradách aneb technika slouží medicíně

10.05.2017 10:57

Stěžejní výstava Národního technického muzea letošního roku seznamuje návštěvníka s historií i se současností protetiky, ukazuje možnosti, perspektivy i meze náhrad lidského těla a zachycuje jedinečnost výsledků propojení jednotlivých oborů medicíny, vědy a techniky.

Výstava v Národním technickém muzeu: Člověk v náhradách aneb technika slouží medicíně
Foto: wikipedia
Popisek: Národní technické muzeum.

Expozice vznikla ve spolupráci s Univerzitou Karlovou a Národní lékařskou knihovnou.

Návštěvníci se zde seznámí s realitou současných možností medicíny. Poznají, jak lidé pomocí přístrojů posouvají omezení svého těla a co a jak je možné plnohodnotně či částečně v lidském těle v současnosti nahradit. Uvidí, k jakým úspěchům v posledních desetiletích díky spolupráci odborníků z oblasti lékařství, elektroniky, kybernetiky, mechaniky, statiky či designu a na základě využití moderních technologií a materiálů došlo. Mohou porovnat současné možnosti s historií oboru i poznat jeho další směřování.

Výstava ve dvanácti sekcích a stovkách exponátů srozumitelnou formou prezentuje celé spektrum funkčních i estetických náhrad lidského těla od protéz končetin, zubních, cévních či prsních implantátů přes náhrady funkce ledvin, jater, slinivky, srdce či plic, po nervovou stimulaci či kompenzaci hlasu, sluchu a zraku.

Generální ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr uvedl: „Cílem této výstavy je seznámit veřejnost s mimořádnými výsledky propojení oborů medicíny, techniky a vědy. Autorský tým se pustil do odvážného činu. Bylo nutné koordinovat výpůjčky předmětů od 60 subjektů a propojit spolupráci velkého množství elitních odborníků ze zdravotnictví. Díky tomuto projektu založilo NTM sbírku zdravotnické techniky.“

Výstava trvá od 10. května 2017 do 4. března 2018 a doprovází ji široká nabídka speciálních programů pro školy a řada akcí pro veřejnost. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…