Výstaviště Flora Olomouc: Na výstavu dorazilo bezmála 50 tisíc návštěvníků

27.04.2022 16:14 | Tisková zpráva

Desítky tisíc lidí zamířily v závěru minulého týdne na Výstaviště Flora Olomouc, kde se od čtvrtku 21. do neděle 24. dubna konala květinová a zahradnická výstava Flora Olomouc 2022.

Výstaviště Flora Olomouc: Na výstavu dorazilo bezmála 50 tisíc návštěvníků
Foto: flora-ol.cz
Popisek: Výstaviště Flora Olomouc - logo

Tento svátek květin se do plánu akcí olomouckého výstaviště vrátil po dvouleté odmlce. Její součástí byla kromě hlavní expozice i prezentace Českého zahrádkářského svazu, v evropském měřítku ojedinělá výstava stovky let starých bonsají či zahradnické trhy. 

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

Nejvíce lidí na výstavu zamířilo v sobotu, naopak v neděli se na návštěvnosti podepsalo deštivé počasí a bouřky s krupobitím. „V neděli večer krátce po konci výstavy překonala návštěvnost výstavy Flora Olomouc 2022 hranici 46 tisíc. Konečné číslo ještě nemáme k dispozici, čekáme na celkové vyhodnocení prodeje online vstupenek. Těší nás, že si lidé na jarní výstavu i po vynucené dvouleté přestávce znovu našli cestu. Za to jim velice děkuji. Velké poděkování patří i všem našim partnerům,“ uvedla Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc.

K vidění byly řádově desítky tisíc květin

Podtitul letošní výstavy Flora Olomouc zněl Květy a světy, šlo o téma hlavní expozice v pavilonu A. Vznikl v něm nový prostor, jenž symbolizoval koloběh života rostliny, konkrétně jeho pět fází. Každou v pavilonu reprezentoval jeden svět se vzdušnou, minimalistickou architekturou a odpovídající floristickou výzdobou.

Autorkami hlavní expozice byly krajinářská architektka a designérka Barbora Trundová a Jana Trundová z oceňovaného olomouckého studia mimokolektiv. Hlavním floristou výstavy byl renomovaný florista Tamás Vígh. Ten do expozice umístil na 12 tisíc květin, a to včetně méně známých exotických rostlin a vzácných orchidejí. Samotný vznik hlavní expozice finančně významně podpořilo Statutární město Olomouc.

„Za letošní expozicí stojí mladí tvůrci, kteří do pavilonu vnesli moderní trendy soudobého designu a architektury. Jsme rádi, že se nám podařilo navázat úspěšnou spolupráci s novou generací. Naším cílem stále zůstává posunout výstavy Flora
Olomouc do 21. století,“ uvedla Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc. Velký zájem návštěvníků provázel večerní prohlídku v pavilonu A, jejíž součástí byla v pátek 22. dubna módní přehlídka, vystoupení smyčcového kvarteta a komentovaná prohlídka hlavní expozice s jejími autory.

V pavilonu A byla od 21. do 24. dubna připravena také prezentace zahradnických a uměleckých škol a expozice Českého zahrádkářského svazu (ČZS) pojmenovaná Z minulosti do budoucnosti. Koncept expozice měl na starost florista Zdeněk Kupilík, byla věnována letošnímu 65. výročí ČZS. Jedním z jejích hlavních témat byla budoucí podoba zahrádkářských kolonií. Součástí expozice byla i oblíbená pěstitelská poradna a prezentace vinařství.

Až 600 staré bonsaje, výstava fotografií i prezentace soukromých farem

V celé Evropě ojedinělá expozice zaplnila pavilon E. Pod názvem Tradice s fantazií zde byla díky spolupráci s Bonsaimuseum Isabelia k vidění jedinečná kolekce bonsají z tisů, jejichž stáří se pohybuje v rozmezí 100 až 600 let. Valná část pochází z Japonska, do České republiky je dopravil zkušený sběratel Josef Valuch. Umělecký zážitek návštěvníky čekal díky spolupráci Výstaviště Flora s Unií výtvarných umělců Olomoucka v oranžerii v expozici Květy v umění. Výstavu uměleckých fotografií
zde doplnila floristická výzdoba od oceňované floristky Kláry Franc Vavříkové.

Pavilon H byl letos na jaře zasvěcený prezentaci členů Asociace soukromého zemědělství ČR s názvem Návrat ke kořenům. Představily se na ní jednotlivé zemědělské farmy se svými produkty. Kromě tradičního sortimentu jako byly například výrobky z kozího mléka mohli návštěvníci poznat i nové chutě upraženého hmyzu či vařených šneků.

Velké a hojně navštěvované zahradnické trhy byly připraveny ve venkovní části areálu a v pavilonu G. Dorazilo na ně bezmála 300 prodejců, zhruba polovina nabízela rostlinný zahradnický sortiment.

Občerstvit se návštěvníci mohli v gastrozónách a také v kavárnách v pavilonu A.

Celkem díky práci floristů a také zahradníků z olomouckého výstaviště byly při výstavě Flora Olomouc 2022 ve vnitřních expozicích a na upravených venkovních záhonech k vidění řádově desítky tisíc pestrobarevných květin.

V neposlední řadě se návštěvníci mohli těšit na pestrý doprovodný program. Jeho součástí byly i workshopy, hudební vystoupení, aktivity pro děti u pavilonu H anebo chill out zóna inciativy Zaparkuj. Další odpočinkové zóny byly připraveny u Rudolfovy aleje ve Smetanových sadech.

Záštitu nad akcí převzali ministr zemědělství Ing. Zdeněk Nekula, ministr kultury Mgr. Martin Baxa, hejtman Olomouckého kraje Ing. Josef Suchánek a primátor statutárního města Olomouce Mgr. Miroslav Žbánek, MPA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

11:44 ČSÚ: Domácnosti vodou nadále šetří, v průmyslu její spotřeba mírně roste

Češi v roce 2023 denně spotřebovali v průměru téměř 87 litrů vody, což bylo o zhruba tři litry méně …