Výzkum: Své počítačové dovednosti dost přeceňujeme

11.03.2015 12:25

Jak ukazuje studie, kterou v minulém roce provedla Rakouská informatická společnost (OCG – Österreichische computer Gesellschaft), uživatelé digitálních technologií významně přeceňují své znalosti a dovednosti.

Výzkum: Své počítačové dovednosti dost přeceňujeme
Foto: Martin Kovář
Popisek: Počítač, internet, klávesnice. Ilustrační foto.

Podstata studie spočívala v porovnání sebehodnocení uživatelských dovedností s výsledky praktických úloh, které na stejná témata následně řešili dotazovaní účastníci studie. Výsledky studie jsou pozoruhodné zejména v oblasti běžně využívaných kancelářských aplikací. Téměř 80 procent účastníků studie si myslí, že jejich digitální dovednosti v oblasti práce s počítačem, zejména zpracování dat a informací bez připojení k internetu, jsou na dobré nebo velmi dobré úrovni. Výsledky reálných praktických testů stejných osob ale ukazují, že tuto úroveň nemá ani deset procent z nich.

Méně nepříznivě vychází srovnání sebehodnocení a skutečných dovedností v oblasti využívání internetu, kde téměř 85 procent osob hodnotí své dovednosti jako dobré nebo velmi dobré, ale ve skutečnosti jen polovina z nich má pravdu.

V oblasti počítačové bezpečnosti naopak byly znalosti a dovednosti účastníků studie s jejich sebehodnocením v poměrně dobré shodě, za což podle autorů studie může silná medializace bezpečnostních rizik práce s digitálními technologiemi a tedy poněkud opatrnější sebehodnocení.

Výzkum se skládal ze dvou částí a zúčastnilo se jej cca 1250 účastníků ve věku od 15 do 60 let. V první, dotazníkové části uchazeči sami ohodnotili své znalosti a dovednosti a zároveň odpovídali na dotazy týkající se četnosti používání digitálních technologií nebo typu používaných digitálních zařízení.

Ve druhé části uchazeči plnili poměrně jednoduché praktické úlohy v reálném prostředí. Ověřovány byly dovednosti potřebné pro každodenní efektivní využívání počítače, a to na základní úrovni zejména práce s textem, tabulkovým procesorem, elektronickou poštou a internetem. Jak dokazuje i výše zmíněná studie, vnímání úrovně vlastních digitálních znalostí a dovedností je velmi často zcela mimo realitu a pro zjištění nebo doložení jejich skutečného stavu je vhodné využívat spíše praktičtějších metod, než jsou teoretické dotazníkové průzkumy.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…