Výzkumné Centrum AdMaS zkoumá, jak využít ovčí vlnu nebo technické konopí pro izolace domů

24.09.2014 21:10

Obnošené oděvy, technické konopí, len nebo ovčí vlna. Z toho a řady dalších materiálů pocházejících ze zemědělského sektoru nebo z komunálního odpadu lze vyrobit izolační materiály pro rozličné stavební konstrukce.

Výzkumné Centrum AdMaS zkoumá, jak využít ovčí vlnu nebo technické konopí pro izolace domů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ovce na pastvě

Vědci z výzkumného Centra AdMaS, které je součástí Fakulty stavební VUT v Brně, pracují na rozvoji přírodních tepelně izolačních materiálů jako alternativy k syntetickým materiálům tradičně používaným pro izolační vrstvy ve stavebnictví. Ke svému výzkumu publikují i vědecký článek v prestižním německém odborném časopisu Bauphysik (vydání č. 5/2014).

Nově vyvíjené technologie využívají tyto snadno obnovitelné zdroje při zachování totožných izolačních parametrů s řadou dalších pozitivních materiálových vlastností. Výzkumná činnost Centra AdMaS zahrnuje jak fázi návrhu a vývoje materiálů, tak studium jejich struktury. Klíčovým motivem pro upřednostnění přírodních materiálů jsou příznivé dopady s ohledem na ochranu životního prostředí, ochranu lidského zdraví a podporu dlouhodobě udržitelného rozvoje ve stavebnictví. Nové izolační materiály přinášejí například využití pro recyklaci oděvů s vysokým podílem bavlny jako přírodní složky.

Přidanou hodnotu ovšem představují tyto materiály na přírodní bázi i pro vlastnosti samotných stavebních konstrukcí a jejich uživatele. Na rozdíl od klasických syntetických materiálů u nich lze například garantovat, že nedochází k vylučování žádných toxických látek. Současně přírodní materiály vytvářejí příjemné mikroklima při použití konstrukce a regulují vnitřní vlhkost. Vývoj těchto materiálů stojí ale stále na svém počátku. Přes potenciál dalšího rozvoje z hlediska environmentálního a případně ekonomického se v České republice bohužel doposud netěší výrazné podpoře z veřejných zdrojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …