Vzácný rukopis opustí po deseti letech trezor Národní knihovny

29.04.2015 18:23

Národní knihovna ČR (NK) připravuje mimořádné vystavení vzácného latinského zlomku bohatě iluminovaného rukopisu Dalimilovy kroniky. Činí tak u příležitosti zahájení světové výstavy EXPO 2015 v Miláně, kde bude k vidění jeho kopie. Existence rukopisu byla objevena až počátkem roku 2005, kdy byl Národní knihovnou pořízen a také naposledy vystaven.

Vzácný rukopis opustí po deseti letech trezor Národní knihovny
Foto: Národní knihovna
Popisek: Národní knihovna - Křižovnická ulice

Rukopis vznikl pravděpodobně v horní Itálii, nejspíše Boloni, mezi lety 1331–1333. Je významný nejenom svou výjimečně bohatou výtvarnou výzdobou, která je na první pohled jeho nejvýznačnějším rysem, ale zejména tím, že je jediným – dříve neznámým – dokladem překladu nejstarší české veršované Kroniky tak řečeného Dalimila do latiny. Ačkoli jde o pouhý zlomek, který zahrnuje zhruba desetinu celého textu, obsahuje řadu celostránkových vyobrazení i menších iluminací, představujících nejstarší dochovanou českou knížecí galerii. „K tomuto unikátnímu vystavení a představení široké veřejnosti může dojít díky dobrému stavu tohoto zlomku. Tak jako u každé podobné akce, i nyní závisely přípravy zejména na vyjádření kolegů restaurátorů. Ti museli posoudit stav a vydat stanovisko, zda rukopis unese zátěž manipulace, dočasné změny klimatu a dalších vlivů či nikoliv. Naštěstí bylo jejich vyjádření pozitivní a návštěvníci se mohou první květnový den těšit na opravdový skvost,“ sdělila mluvčí Národní knihovny Irena Maňáková.

Ačkoli se kronice říká Kronika Dalimilova nebo Kronika tak řečeného Dalimila, její autor není znám. „Ve sbírkách NK se nacházejí tři úplné rukopisy a dva zlomky psané česky,“ dodává Zdeněk Uhlíř z odboru Historických a hudebních fondů Národní knihovny.

Takzvaný pařížský zlomek Dalimilovy kroniky, tedy latinský překlad její části, získala Česká republika, zastoupená Národní knihovnou, v roce 2005 v pařížské aukční síni Piasa, za 339 000 euro.

Výstavu navštivte 1. 5. 2015 od 9 – 17 hodin v Zrcadlové kapli Klementina. Vstup zdarma.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…