WIFI Czech Republic: Rakouští odborníci se budou podílet na reformě českého školství

28.01.2014 19:01

V závěru loňského roku členové senátního výboru pro vzdělání, vědu, kulturu, lidská práva a petice navštívili sídlo největší vzdělávací společnosti ve střední Evropě WIFI International ve Vídni, kde se seznámili s rakouským duálním systémem.

WIFI Czech Republic: Rakouští odborníci se budou podílet na reformě českého školství
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Prázdná třída, ilustrační foto

Návštěvu domluvil budoucí ministr školství Marcel Chládek, který se již několik let snaží o reformu českého učňovského školství. Rakouští odborníci podepsali před rokem s Chládkem memorandum o spolupráci a jsou připraveni se zavedením prvků tzv. duálního systému v České republice pomoci.

„Snahy budoucího ministra školství Marcela Chládka o reformu českého učňovského školství vítáme s nadšením. Jako česká pobočka vzdělávacího institutu rakouské hospodářské komory chceme pracovní skupině kolem budoucího ministra pomoci se zavedením zaběhnutého systému celoživotního vzdělávání, avšak v jeho pozměněné formě. Nemáme zde takové podmínky, abychom mohli zcela beze změn kopírovat rakouský duální systém,“ komentuje situaci v České republice Tomáš Zdechovský, ředitel WIFI Czech Republic. Ten se již spolupodílí na změně systému na Slovensku, které podobnou reformu již v minulých letech připravilo.

Inspirace rakouským systémem pomůže snížit nezaměstnanost mladých

Setkání budoucího ministra Marcela Chládka a jeho pracovní skupiny se zástupci WIFI je dalším krokem v přípravě reformy českého učňovského školství, která by se měla inspirovat v rakouském duálním systému. Tento systém se zásadně opírá o tolik žádanou praxi studentů a učňů, což je v České republice bohužel spíše vzácné.

„Problém dnešních studentů všeobecně je nedostatečná praxe, díky čemuž nemohou mladí lidé najít práci a tím se tak v České republice zvyšuje nezaměstnanost,“ vysvětluje ředitel WIFI Czech Republic Tomáš Zdechovský.

WIFI International má v Česku svou pobočku, WIFI Czech Republic, která bude zprostředkovatelem podpory z rakouské strany a partnerem ministrovy pracovní skupiny v celém procesu. Rakousko má dlouhodobě světově jednu z nejnižších nezaměstnaností u absolventů učňovského školství v Evropě a rádo by České republice předalo zkušenosti z této oblasti. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

7:23 Český rozhlas: Radiožurnál a Radiožurnál Sport přinesou živé vysílání MS v ledním hokeji

Od pátku 10. května do neděle 26. května nabídne Český rozhlas živé vysílání z mistrovství světa v l…