Werichova vila otevře své brány v polovině června

17.04.2017 21:57

Kultovní divadelní představení v podání herců z Divadla Na zábradlí, čtení z korespondence Voskovce a Wericha, doprovodná hudební tematická vystoupení, výtvarné a divadelní workshopy, komentované prohlídky, to vše a mnoho dalšího nabídneme návštěvníkům Werichovy vily v rámci dvoudenního multižánrového festivalu, který je ve dnech 17. a 18. června pořádán při příležitosti jejího otevření.

Werichova vila otevře své brány v polovině června
Foto: Archiv ČRo
Popisek: Jan Werich

Zahájení činnosti Werichovy vily po jejím dlouholetém chátrání se neobejde bez atraktivní kulturní akce, a právě proto Nadace Jana a Medy Mládkových pro návštěvníky připravila bohatý program, který se bude odehrávat ve Werichově vile a jejím přilehlém okolí. V rámci něj si přijdou na své návštěvníci všech věkových kategorií.

„Oba dva dny, ostatně stejně tak jako celá činnost Werichovy vily, se budou odehrávat ve znamení našich významných hereckých a kulturních postav, Voskovce a Wericha. Na tomto víkendovém otevíracím festiválku si každý najde to své – divadlo, hudbu, poezii nebo třeba výtvarné a divadelní workshopy a komentované prohlídky. Věříme, že festival přiláká co nejvíce lidí, protože Werichova vila si zájem nepochybně zaslouží,“ uvedl k tomu předseda Správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových Jiří Pospíšil.

„Mám obrovskou radost, že se po mnohaletém úsilí podařilo Werichovu vilu otevřít a bude sloužit všem lidem. Jsem opravdu nesmírně dojatá,“ doplnila paní Meda Mládková.

Dospělí se mohou třetí červnový víkend mj. těšit na kultovní představení „Korespondence V+W“ v podání herců z Divadla Na zábradlí nebo divadelní koláž z her Voskovce a Wericha v autorské inscenaci studentů katedry činoherního divadla DAMU. Pro malé diváky jsou přichystána divadélka spojená s workshopy. Pro starší návštěvníky chystáme divadelní workshop zaměřený na životy Voskovce a Wericha a Osvobozené divadlo.

Další významné postavě spojené s Werichovou vilou, Vladimíru Holanovi, bude věnován komponovaný podvečer plný poezie a hudby. Zájemci se také mohou přihlásit na komentované prohlídky Werichovy vily s našimi lektory. Se spisovatelem Danem Hrubým pak mohou prozkoumat ostrov Kampa a dozvědět se více o jeho historii a významných stavbách. Během obou dní se zájemci mohou zastavit u našeho výtvarně – informačního stánku na zahradě vily. Konkrétní časový harmonogram jednotlivých akcí bude včas upřesněn na našich internetových stránkách.

Vila se dočkala rekonstrukce po téměř 15 letech od ničivých povodní v roce 2002 a vůbec poprvé tak otevře své brány veřejnosti. Dům bude provozovat Museum Kampa Nadace Jana a Medy Mládkových a vznikne zde společensko-kulturní centrum, naplňující název projektu „Oživení Werichovy vily“. Naším cílem je vytvořit místo, kde si každý návštěvník najde něco, co ho potěší, a proč se chce do Werichovy vily na Kampu vracet. Je zde plánována stálá expozice věnovaná životu Jana Wericha, tedy od připomenutí Osvobozeného divadla, působení Jana Wericha s Jiřím Voskovcem a Jaroslavem Ježkem, přes válečný konflikt v Evropě a Werichovu emigraci až po jeho návrat, působení v divadle ABC, kariéru filmovou, dramaturgickou, spisovatelskou. Představeno bude mnoho tváří Jana Wericha jako všestranného umělce, lidového mudrce, ale i jako občana. Vedle Jana Wericha bude vila připomínat i jiné význačné osobnosti, které zde v minulosti žily – Josefa Dobrovského, Zdeňka Wirtha či Vladimíra Holana. Vila široké veřejnosti nabídne kromě stálých expozic také drobnější, krátkodobé projekty. Těšit se můžete na živé umění, taneční večery, filmová promítání pod širým nebem nebo autorská čtení. To vše a mnoho dalšího bude na návštěvníky čekat ve Werichově vile.

Nový život Werichovy vily bude dále založen zejména na doprovodných programech pro širokou veřejnost, od programů pro děti školního či předškolního věku, které se zde seznámí s Janem Werichem a dalšími obyvateli dle svých momentálních školních osnov poutavou formou, přes autorská čtení vybraných autorů, recitály poezie, divadelní, hudební či filmová představení, workshopy vztažené ke stálé expozici, po přednášky a besedy se známými osobnostmi. Nabídka by měla být široká a odrážet heslo – každý si u nás najde důvod, proč se přijít znovu pobavit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…