ZP MV ČR: Preventivní prohlídky nově

20.10.2016 9:03

Od pondělí 17. října se při preventivní prohlídce u praktického lékaře můžete setkat s větším rozsahem vyšetření, které máte hrazené pojišťovnou z veřejného zdravotního pojištění. Je to díky změně vyhlášky o preventivních prohlídkách č. 70/2012 Sb.

ZP MV ČR: Preventivní prohlídky nově
Foto: ZP MV ČR
Popisek: ZP MV ČR

Dospělí pacienti budou mít nárok na vyšetření glykémie (obsahu cukru v krvi) už při prohlídce ve 30 letech. Zatím měli nárok na vyšetření glykémie při první prevenci u praktického lékaře pro dospělé, tedy někdy v 18 až 19 letech, a pak až od 40 let.

Nárok na preventivní prohlídku u praktického lékaře mají dospělí jedenkrát za dva roky.

Další zajímavou novinkou pro dospělé je možnost nechat si od 50 let vyšetřit ledviny, pokud pacient trpí cukrovkou (diabetem), vysokým krevním tlakem (hypertenzí) nebo kardiovaskulárními onemocněními. Laboratorní vyšetření sérového kreatininu a odhad glomerulární filtrace u pacientů trpících vyjmenovanými onemocněními je možné provádět ve čtyřletých intervalech. Všechna tato opatření by měla vést k včasnému odhalení rizik závažných civilizačních onemocnění.

Změny u prohlídky novorozenců

U dětí se rozšířil především obsah první preventivní prohlídky, která se provádí zpravidla do dvou dnů po propuštění z porodnice, a to pokud možno doma - v jeho vlastním sociálním prostředí. Přibyla zde kontrola dotazníku ohledně rizika tuberkulózy a doporučení dalšího postupu podle vyhlášky upravující očkování proti infekčním nemocem.

Asi největší novinkou v obsahu preventivních prohlídek malých dětí je provedení vyšetření za účelem včasné diagnostiky poruch autistického spektra v 18 měsících věku. Takové vyšetření se dosud plošně nedělalo.

Nově má také lékař maminku poučit o péči o novorozence a o kojení, případně o umělé mléčné výživě, a také o preventivním podávání vitamínu D. Preventivní podávání vitaminu D proti křivici se pak zahajuje ve 14 dnech věku dítěte a podává se po celý první rok. Lékař má při preventivních prohlídkách jeho podávání kontrolovat.

Stejně tak má lékař maminku už při první prohlídce dítěte poučit o potřebě opakování preventivního podání vitaminu K. Vitamín K slouží jako prevence krvácení vyvolaného jeho nedostatkem, které se může vyskytnout i u zcela zdravě se jevících novorozenců a kojenců. Může jít o nitrolebeční krvácení či krvácení do zažívacího traktu, méně často dítě krvácí z pupečníku nebo po krevních odběrech. Pokud novorozeně dostane v porodnici vitamín K injekčně, není nutno dávku opakovat. Pokud ale po porodu dostane vitamín K formou kapky přípravku Kanavit do úst, je nutné dávku opakovat 1x týdně až do 10-12 týdnů věku.

Mezi informace, které má maminka od lékaře dostat při preventivní prohlídce dítěte, novela vyhlášky výslovně zařadila poučení o výživě dítěte, a to v jeho 4-5 měsících.

U větších dětí, a to ve věku 7, 9, 11 a 13 let, je nově součástí preventivní prohlídky vyšetření koncentrace celkového cholesterolu, HDL-cholesterolu, LDL-cholesterolu a triacylglycerolů, vyskytuje-li se v rodinné anamnéze do 55 let věku ischemická choroba srdeční, infarkt myokardu, angina pectoris, náhlé cévní mozkové příhody nebo hyperlipoproteinemie.

U gynekologických a stomatologických preventivních prohlídek k žádným změnám nedochází.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

22:04 Česká obchodní inspekce vloni zjistila celkem 8 případů diskriminace

Česká obchodní inspekce v průběhu minulého roku kontrolovala, zda nedochází ze strany obchodníků k d…