ZZS MSK: Letečtí záchranáři cvičili v Ostravě

21.03.2014 16:40

Letečtí záchranáři ZZS MSK absolvovali ve čtvrtek 20.3.2014 další ze svých pravidelných cvičení. Metodické zaměstnání bylo tentokrát zaměřeno na problematiku dětských pacientů, jejich ošetřování a nácvik postupů záchrany.

ZZS MSK: Letečtí záchranáři cvičili v Ostravě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vozidlo ambulance, ilustrační foto

Dětští pacienti tvoří nemalou část celkového počtu pacientů, u nichž zdravotnická záchranná služba a samozřejmě i posádka vrtulníku, musí zasahovat. Právě letečtí záchranáři se přitom dostávají často do kontaktu s těmi nejzávažnějšími stavy. Pracovníci, kteří zajišťují zdravotnický provoz vrtulníku LZS, tedy lékaři a zdravotničtí záchranáři, tvoři tým, pro který je další vzdělávání a ověřování dovedností i znalostí naprosto nezbytnou součástí jejich profesionality.

Čtvrteční zaměstnání se v dopolední části neslo v duchu jednak teoretické přípravy a samozřejmě probíhalo také formou nácviků specifických postupů. Záchranáři zde poskytování přednemocniční neodkladné péče u dětí různého věku nacvičovali na modelech.    

Odpolední praktická část zahrnující nácvik speciálních činností, probíhala v areálu koupaliště ve Vřesině. Toto místo je ideální pro nácvik práce leteckých záchranářů, a to zejména z důvodu dostatečného prostoru pro pohyb vrtulníku. Vyvýšené plošiny, které v letní sezoně slouží jako odpočívadla, imitují reálné přírodní podmínky při vysazování lékaře k pacientovi na malém prostoru. Letečtí záchranáři mimo jiné pracovali také se speciální sítí, která je transportním prostředkem, určeným pro podvěs pod vrtulník.

Specialisté LZS Ostrava cvičili především techniku práce v podvěsu a vyzvedávání pacienta ve složitém terénu. Jde o náročnou činnost, která navíc v reálné praxi probíhá zpravidla v obtížných horských podmínkách, či ve špatně přístupném terénu, např. zalesněném nebo zasněženém. Pravidelná cvičení jsou proto pro letecké záchranáře naprosto nezbytná. Skutečný zásah totiž musí proběhnout zcela profesionálně, rychle a zároveň bezpečně pro zachraňovaného pacienta.       

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…