Začalo spouštění 3. bloku čínské JE Tchien-wan. Výstavby se účastnily české firmy.

04.01.2018 17:11

30. prosince 2017 bylo zahájeno energetické spouštění 3. bloku jaderné elektrárny Tchien-wan (angl. Tianwan) s reaktory VVER-1000, která se v Číně staví za účasti ruské korporace pro atomovou energii Rosatom. Do sítě byly dodány první kilowatthodiny elektřiny vyrobené tímto blokem.

Začalo spouštění 3. bloku čínské JE Tchien-wan. Výstavby se účastnily české firmy.
Foto: Tchien-wan
Popisek: Jaderná elektrárna Tchien-wan

V souladu s povolením čínského dozorného úřadu stoupl výkon reaktoru na 25 % a poté se rozběhla turbína, byly provedeny zkoušky systému buzení a vyvedení výkonu. Výsledkem prací bylo přifázování bloku k přenosové soustavě. Chod všech systémů byl v rámci parametrů daných projektem.

Dodávky komponent směřovaly do této elektrárny i z Česka. Šlo například o armatury od firem Armatury Group, Modřany Power a MSA, o čerpací techniku od společnosti Sigma Group, servopohony od firmy ZPA Pečky, kabely z Kabelovny Kabex a vysokotlaké ohříváky od společnosti Vítkovice.

„Energetické spouštění 3. bloku elektrárny Tchien-wan je událost světového významu a další krok při upevňování rusko-čínské spolupráce. Výstavba 3. a 4. bloku probíhá v rekordním čase a představuje výborný příklad mezinárodní energetické spolupráce. Srdečně vítáme iniciativy našich čínských partnerů rozvíjet technologie mírového využívání jaderné energie a rádi jim poskytneme podporu při realizaci dalších společných projektů,“ řekl Kirill Komarov, první náměstek generálního ředitele a ředitel bloku pro rozvoj mezinárodního obchodu Rosatomu.

Dalším krokem nyní bude prověření bloku při výkonu reaktoru ve výši 200 MW a poté budou následovat dynamické zkoušky při výkonech 50, 75 a 100 procent. Na závěr přijde demonstrační zkouška, kdy bude blok 100 hodin bez přerušení běžet na plný výkon. Po dokončení všech zkoušek proběhne předběžné předání bloku do rukou zákazníka a začne dvouletý garanční provoz.

„Třetí blok byl spuštěn pět let od zahájení výstavby. Průběh projektu výstavby a spouštění druhé části jaderné elektrárny Tchien-wan můžeme hodnotit z hlediska financí, termínů a kvality výborně. Dává nám to právo mluvit o zahájení sériové realizace projektů Rosatomu a potvrzuje to přední pozici našich technologií ve světě. První dva bloky elektrárny Tchien-wan, které byly postaveny ve spolupráci ruských a čínských společností, již prokázaly svou efektivitu a bezpečnost. Věříme, že i další část elektrárny bude pracovat stabilně a spolehlivě,“ řekl Valerij Limarenko, prezident Skupiny ASE, dceřiné společnosti Rosatomu, generálního dodavatele projektu.

Jaderná elektrárna Tchien-wan je největším projektem rusko-čínské hospodářské spolupráce. Spuštění 1. a 2. bloku proběhlo v roce 2007 a tyto bloky vyrobí zhruba 15 TWh elektřiny ročně. Zahájení komerčního provozu 3. bloku je naplánováno na rok 2018.

Výstavba druhé části elektrárny probíhá podle projektu AES-91 s reaktory typu VVER-1000, který splňuje všechny bezpečnostní a technické požadavky Číny, Ruska i Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Výstavbu realizuje čínská společnost Jiangsu Nuclear Power Corporation (JNPC) společně s ruskou společností Atomstrojexport patřící do Skupiny ASE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…