Začíná vesmírná soutěž – hlavní cenou je návštěva Hvězdného městečka

16.05.2018 13:06

10. května 2018 byla zahájena česko-ruská soutěž pro studenty základních a středních škol s názvem Vesmír nás spojuje. Hlavní cenou je exkurze do Hvězdného městečka u Moskvy, kde jsou připravováni kosmonauti pro let do vesmíru. Soutěž probíhá za podpory ruské korporace pro kosmické aktivity Roskosmos.

Začíná vesmírná soutěž – hlavní cenou je návštěva Hvězdného městečka
Foto: Rosatom
Popisek: Hvězdné městečko

Soutěž má čtyři kola a vyvrcholí v listopadu 2018. Úkolem postaveným před účastníky prvním kolem je napsat esej na jedno z vybraných témat. Do druhého kola postoupí 30 českých a 30 ruských autorů nejlepších esejí a zároveň obdrží první z ocenění: oběd kosmonautů. Vítězi tohoto kola budou vyhlášeni během Mezinárodní letní školy vesmírného letectví Společně do vesmíru, která proběhne v Liberci ve dnech 13. - 20. července 2018.

V druhém kole budou soutěžící připravovat video a autoři 20 nejlepších videí navštíví planetárium, kde pro ně bude připraven speciální program. Rovněž postoupí do třetího kola, v němž budou prezentovat své video v planetáriu a podstoupí znalostní kvíz z výzkumu vesmíru. 10 vítězů získá teleskop a vytvoří pět česko-ruských dvojic pro čtvrté kolo soutěže, během nějž budou muset vyřešit závažnou situaci ve vesmíru. Vyhlášení celkových vítězů proběhne v Moskvě a jeho součástí bude návštěva Hvězdného městečka, muzeí kosmonautiky v Moskvě a Kaluze a vesmírného pavilonu na moskevském výstavišti.

vesmír,soutěž,Moskva

Soutěž je určena pro žáky ve věku 13 až 18 let se znalostí češtiny a angličtiny nebo ruštiny. Jejich práce bude hodnotit česká odborná porota složená z novinářů, zástupců průmyslu a výzkumu zaměřených na letectví a kosmonautiku. Podrobnosti o soutěži naleznete ZDE a na stránkách soutěže na sociálních sítích (Facebook, Instagram, Twitter, YouTube).

Cílem soutěže Vesmír nás spojuje je podnítit zájem české a ruské mládeže o kosmickou tématiku a upevnit přátelské vztahy mezi zeměmi, seznámit české i ruské středoškoláků s tím, jak vypadá a probíhá výzkum vesmíru, a s výsledky vědeckého bádání, jejich uplatněním ve vědě a každodenním životě. Soutěž pomůže rozvinout kreativitu, praktické dovednosti, výměnu zkušeností a dovedností při společné tvůrčí činnosti účastníků. Realizace takto rozsáhlého společného mezinárodního vzdělávacího projektu pomůže kulturní výměně mezi oběma zeměmi.

Soutěž navazuje na společné česko-ruské projekty s vesmírnou tematikou. V roce 2017 vydala Česká mincovna společně s agenturou Essential Communication a za podpory Roskosmosu sérii sběratelských mincí s vesmírnými motivy. Mince věnovaná 60. výročí vypuštění Sputniku, první umělé družice Země, byla uvedena do výroby za přítomnosti kosmonauta a výkonného ředitele pro pilotované lety Roskosmosu Sergeje Krikaljova.

Soutěž probíhá pod záštitou českého prezidenta Miloše Zemana a ruského velvyslance v ČR Alexandra Zmejevského. Organizátory jsou Rusko-česká smíšená obchodní komora, komunikační agentura  Essential Communication s.r.o., vědecko-výzkumná organizace RISKSAT a Mezinárodní asociace účastníků vesmírné činnosti.

Partnery soutěže jsou: společnost UNIS a.s., Asociace leteckých a kosmických výrobců České republiky (ALV), společnosti SUPRA Praha s.r.o., ČKD Blansko Holding, a.s., CZECHOSLOVAK GROUP a.s., Česká kosmická kancelář, Ruské středisko vědy a kultury v Praze, České centrum – Český dům v Moskvě, Česká mincovna, týdeník Pražský telegraf a zpravodajský web Novinky.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…