Zájem o projektové manažery vzrostl meziročně o čtvrtinu

04.02.2015 11:22

Na pracovním portálu Profesia.cz zaměstnavatelé loni hledali 2 407 projektových manažerů, což představuje 6,3 % všech zveřejněných inzerátů práce. Zájem o projektové odborníky se meziročně navýšil o 25 %. Poptávka po projektových manažerech byla z 34 oborů, nejčastěji se pak zveřejňovaly pracovní nabídky z oboru informační technologie (491 nabídek).

Zájem o projektové manažery vzrostl meziročně o čtvrtinu
Foto: Repro
Popisek: Logo Projektového symposia 2015

 
Následoval automobilový průmysl a výroba dopravních prostředků (358 nabídek) a strojírenský průmysl (258 nabídek). Nepřekvapí potřeba projektových manažerů v bankovnictví (127 nabídek), elektrotechnickém průmyslu (111 nabídek) nebo stavebnictví (98 nabídek), ale poměrně slušné umístění na páté příčce si získalo personální poradenství, zprostředkování práce a studijních pobytů se 112 nabídkami.

Tabulka 1: TOP5 oborů, kde hledají projektové manažery

 

Vleklá ekonomická krize zvyšuje poptávku po projektových manažerech

Za projekty je v současnosti označována celá řada různých akcí ve všech oborech. Podle prezidenta Společnosti pro projektové řízení, Michaela Motala jsou to zejména ty, kde je nutné se při řízení projektů vypořádat s nejistotami. „Znám cíl, který je často spíše přáním a pro jeho dosažení je nutné se rozhodovat a přitom nemít všechna potřebná fakta. Od rekonstrukce vinného sklepa až po reorganizaci firemních procesů.“
 
Ekonomika je prakticky bez růstu, firmy čelí dlouhotrvajícímu tlaku finanční krize a jsou nuceny na situaci nejen reagovat, ale také zakázky a vnitrofiremní změny pomocí projektů bezpečně a efektivně zvládnout. „Obor projektového řízení nabízí řadu přístupů, nástrojů a technik, jak na potřebné změny a nečekané požadavky reagovat. Proto se zvedá i poptávka po lidech, kteří tento obor zvládají,“ dodal Motal.

Zn. Do malé firmy se hledá projektový manažer s praxí

Podíváme-li se na velikost společností podle počtu zaměstnanců, které loni nejčastěji hledaly projektové manažery, zjistíme, že první příčku obsadily společnosti s 20 – 49 zaměstnanci (32,9 %). Druhé místo dosáhly mikro firmy s 1 – 9 zaměstnanci (17,5 %). Následovaly společnosti s 10 – 19 zaměstnanci (14,8 %), s 50 – 249 zaměstnanci (13, 8 %) a společnosti s více než tisícem zaměstnanců (11,1 %).
 
Pouze u 7 % nabídek bylo uvedenou, že práce je vhodná i pro absolventa. „Zodpovědnost za řízení projektu od definování cílů, přes vedení a motivování projektového týmu, komunikaci a dodržení harmonogramu a rozpočtu, po úspěšné dokončení projektu vyžaduje nejen teoretické znalosti, ale také praktické manažerské a organizační dovedností a zkušenosti.“ řekla Zuzana Lincová z Profesia.cz.

Projektoví manažeři jsou otevřeni různým typům úvazků

Stabilita v podobě plného úvazku, to je bonus, na který lákají firmy v převládající většině (90 %) své potenciální projektové manažery. Práce na živnost byla uvedená u 6 % nabídek. Práce na zkrácený úvazek nebo dohodu o provedení práce se objevuje jen v nepatrném zlomku inzerátů.
 
Většina lidí (92 %), kteří hledají uplatnění jako projektoví manažeři, také stojí o stabilní pozici v podobě plného pracovního úvazku, zároveň však chápou složitou situaci na pracovním trhu a nabízejí možnost zkráceného úvazku (28,4 %). Pětina uchazečů je ochotna pracovat na dohodu nebo na živnostenské oprávnění. Dvanáct procent uchazečů má zájem o studentskou praxi.
 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

22:12 DPP pořádá v sobotu výroční Den otevřených dveří na Kačerově u příležitosti 50 let pražského metra

Ve čtvrtek 9. května 2024 uplyne 50 let od slavnostního zahájení provozu první trasy metra v Praze. …