Zástupci Kliniky nutí ÚZSVM porušovat zákon

05.03.2016 15:21

Zástupci Autonomního sociálního centra Klinika nutí Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) porušovat zákony, když po něm chtějí, ať prodlouží bezúplatnou výpůjčku objektu Jeseniova 60 nebo je nechá pokračovat v jejich činnosti bez smlouvy.

Zástupci Kliniky nutí ÚZSVM porušovat zákon
Foto: ÚZSVM
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

ÚZSVM by v takovém případě mohla být udělena vysoká pokuta v řádech statisíců a zaměstnanci by se také vystavovali reálnému riziku pracovně právních sankcí i trestního stíhání. To ÚZSVM razantně odmítá. ÚZSVM vyzval zástupce Kliniky, aby se zachovali konstruktivně, objekt dobrovolně opustili a dodrželi tak paní Virtovou uzavřenou smlouvu.

?Na základě žádosti zástupců Kliniky proběhlo dne 3.3.2016 jednání mezi vedením ÚZSVM a paní Virtovou s dvěma dalšími zástupci Kliniky. Je zřejmé, že paní Virtová v současnosti porušuje smlouvu, kterou sama před rokem dobrovolně podepsala. Setrvání v objektu je protiprávní. Podle zástupců Kliniky je důvodem gesto občanské neposlušnosti. K tomu generální ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu uvedla: „Taková gesta nemůžeme tolerovat ani podporovat, byl by to nebezpečný precedens v rámci celé České republiky. Klinika, stejně jako každý jiný, musí dodržovat všechny právní předpisy. Nemůže si vybírat, které zákony se jí hodí a které nikoli a ty nerespektovat. Použijeme veškeré právní prostředky k tomu, aby byla práva České republiky chráněna.“

Zástupci Kliniky vyzvali ÚZSVM, aby jim poskytl budovu ve veřejné zájmu. V posledních týdnech obdržel ÚZSVM nejen pozitivní, ale i značné množství  negativních reakcí, které se týkají činnosti Kliniky. Mezi nimi byla i výzva, v níž je mj. uvedeno: "Nechceme, aby stát dával zadarmo dům lidem, kteří v něm šíří nenávist ke společnosti, která je živí. Ono to totiž není zadarmo. Je to za peníze státu, tedy nás všech. Dá mi stát zadarmo prostory na boj proti Klinice? Pokud ano tak prosím o adresu. Zítra se tam nastěhujeme." Současně byl ÚZSVM tento týden upozorněn na situační zprávu Ministerstva vnitra týkající se extremismu, kde je mj. uvedeno „Pokračujícím mobilizačním tématem zejména pro anarchistickou scénu byla iniciativa Klinika.“ I tyto důvody Klinikou deklarovaný veřejný zájem popírají.

Zástupci Kliniky uvedli, že dlouhodobě vytipovávají objekty, které by mohli obsadit. Tento přístup by mohl být velmi nebezpečný pro všechny vlastníky nemovitostí v ČR. Protože by mohlo dojít k situaci, že například majitel bytu odjede na dlouhodobý pobyt v zahraničí a po návratu zjistí, že mu byt obsadili nezvaní návštěvníci, kteří jej pod záminkou údajně veřejně prospěšné činnosti odmítají opustit. Tento přístup označil ÚZSVM za nepřijatelný a protiprávní. 

Zásadní v dalším postupu bude stanovisko Vládní dislokační komise, která rozhodne buď o převodu budovy na jinou organizační složku státu, nebo o jeho prodeji. V takovém případě bude následovat transparentní výběrové řízení, kterého se budou moci zúčastnit i zástupci Kliniky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…