Zástupci ÚOHS vystoupili na expertní konferenci k audiovizi a autorskému právu

23.07.2022 17:21 | Tisková zpráva

Zástupci Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže vystoupili na konferenci k audiovizi a autorskému právu nazvané Opportunities (and limits) for media and copyright regulation and self-regulation a pořádané Ministerstvem kultury v rámci českého předsednictví Radě Evropské unie v Národním muzeu v Praze.

Zástupci ÚOHS vystoupili na expertní konferenci k audiovizi a autorskému právu
Foto: ÚOHS
Popisek: ÚOHS

Expertní konference se účastnili odborníci ze všech členských států Unie, zástupci Evropské komise, profesních organizací a Ministerstva kultury. Cílem dvoudenní konference v oblasti audiovize byla výměna praktických zkušeností s různými formami a postupy spolupráce regulačních orgánů, zejména v souvislosti s uplatňováním směrnice o audiovizuálních mediálních službách na vnitřním trhu EU, i s ohledem na připravovaný Media Freedom Act, který by měl na tuto směrnici navázat mimo jiné v oblasti snahy o zlepšení mezinárodní kooperace regulačních orgánů.

Autorskému právu byly věnovány panely III. Alternativní řešení sporů a IV. Kolektivní vyjednávání. Panely byly zaměřeny na prezentaci a výměnu zkušeností s alternativními postupy řešení sporů, což jsou postupy řešení sporů mimosoudní cestou usilující o smírné urovnání sporu a dohodě stran.

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9633 lidí

Čtvrtý panel byl zaměřen na prezentaci praktických zkušeností s kolektivním vyjednáváním pracovních podmínek a odměňování tvůrců v autorskoprávní oblasti. V úvodu panelu představili zástupci Úřadu návrh pokynů Evropské komise k uplatňování právních předpisů EU v oblasti hospodářské soutěže na kolektivní smlouvy, týkající se pracovních podmínek osob samostatně výdělečně činných bez zaměstnanců. Pokyny se týkají možnosti kolektivního vyjednávání těchto subjektů podobně, jako je tomu u uzavírání kolektivních smluv mezi zaměstnavateli a zaměstnanci, pokud se smlouvy svým charakterem a účelem týkají pracovních podmínek těchto OSVČ bez zaměstnanců. Cílem pokynů je rovněž sjednotit rozdílný přístup v evropských státech.

Dohody o pracovních podmínkách jsou vyňaty z působnosti článku 101 Smlouvy o fungování Evropské unie (SFEU), který zakazuje dohody omezující hospodářskou soutěž, neboť v souladu s cíli sociální politiky EU jsou pro zlepšení pracovních podmínek určitá omezení hospodářské soutěže v některých kategoriích kolektivních smluv nezbytná, a proto dle závěrů Soudního dvora EU neporušují právní předpisy Unie v oblasti hospodářské soutěže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…