Zástupci Univerzity Karlovy uložili v Karolinu pamětní schránku pro budoucí generace

13.08.2021 8:39 | Tisková zpráva

Ve staroslavném Karolinu je uložena schránka pro budoucí generace. Do prostoru nových varhan ji 19. července 2021 umístili společně s rektorem Univerzity Karlovy prof. Tomášem Zimou zástupci vedení univerzity.

Zástupci Univerzity Karlovy uložili v Karolinu pamětní schránku pro budoucí generace
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Univerzita Karlova v Praze

„Schránka pro budoucí generace je dokladem současnosti, tedy informací pro naše pokračovatele o tom, jak vypadala Univerzita Karlova v roce 2021, jaká byla její struktura, čím se zabývala a co pro ni bylo důležité. Nikdo z nás dnes neví, jak bude vypadat naše alma mater za sto let. Velmi bych si přál, aby byla stále hrdou, kolegiální a prestižní vzdělávací institucí, symbolem špičkové vědy a výzkumu. Věřím, že budoucí generace se zasadí o další rozvoj Univerzity Karlovy v oblasti vědy či kvality vzdělání,“ uvedl rektor prof. Tomáš Zima.

Schránka obsahuje mimo jiné dopis rektora prof. Tomáše Zimy, výroční zprávu o činnosti univerzity za rok 2020, studijní nabídku, zlatou pamětní medaili UK, průvodce pro studenty a další předměty. Součástí je také denní tisk zachycující aktuální zprávy z České republiky i ze světa.

Nové varhany v Karolinu

Na začátku srpna začne německá firma Orgelbau Vleugels nad Velkou aulou staroslavného Karolina instalovat nové varhany, které nahradí starý a už nevyhovující nástroj. Varhany složené z 1 602 píšťal se poprvé rozezní na konci září 2021. Kromě tradičních akcí, jako jsou promoce a imatrikulace, jsou využívány také při dalších slavnostního shromážděních a koncertech. Jejich cena bude 18,6 milionů korun a podstatnou část nákladů uhradí Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy prostřednictvím dotace.

Dopis rektora Univerzity Karlovy prof. Tomáše Zimy budoucím generacím najdete ZDE.

Univerzita Karlova byla založena v roce 1348 a patří mezi nejstarší světové univerzity. V současnosti má 17 fakult (14 v Praze, 2 v Hradci Králové a 1 v Plzni), 4 vysokoškolské ústavy, 5 dalších pracovišť pro vzdělávací, vědeckou, výzkumnou, vývojovou a další tvůrčí činnost a pracoviště pro poskytování informačních služeb, 5 celouniverzitních účelových zařízení a rektorát jako výkonné pracoviště řízení UK. Univerzita je nejvýkonnější vědeckou institucí v ČR, jak ukazuje např. hodnocení vědeckých výstupů Radou pro výzkum, vývoj a inovace. Podle mezinárodních žebříčků patří mezi 1 % nejlepších světových univerzit.

Univerzita má přes 12 000 zaměstnanců, z toho více než 4700 akademických a vědeckých pracovníků. Na UK studuje téměř 45 500 studentů, kteří studují ve více než 800 akreditovaných studijních programech včetně 150 v cizím jazyce. Univerzitu ročně absolvuje téměř 8000 studentů. Univerzita Karlova se těší velkému zájmu zahraničních studentů v rámci programu Erasmus. Absolventi UK vykazují dlouhodobě nejnižší míru nezaměstnanosti mezi veřejnými vysokými školami. Finanční ohodnocení absolventů UK na trhu práce patří k nejvyšším. Od roku 2018 je členem prestižní mezinárodní univerzitní aliance 4EU+.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…