Zateplení i nové výtahy. Pardubický kraj investuje do svých zdravotnických zařízení

02.09.2017 22:15

Miliony korun vynakládá Pardubický kraj do svých zdravotnických zařízení po celém svém území. Radní na svém jednání projednávali další fáze rekonstrukcí v nemocnicích v Chrudimi, Ústí nad Orlicí a Svitavách. Úpravy čekají také Dětské centrum Veská.

Zateplení i nové výtahy. Pardubický kraj investuje do svých zdravotnických zařízení
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Nemocnice Chrudim

Chrudimskou nemocnici čekají dva projekty, a to generální rekonstrukce dvou lůžkových výtahů a výstavba parkoviště. Pardubický kraj, který pro oba záměry již našel zhotovitele, za rekonstrukci výtahů zaplatí 4,3 miliony korun, za parkoviště zhruba o milion korun méně. „Dva elektrické lanové výtahy o nosnosti 500 kg v hlavní budově monobloku jsou již za hranicí své životnosti a nevyhovují současným požadavkům,“ vysvětlil důvody rekonstrukce radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr. Úpravy čekají i tamní parkoviště, jehož kapacita činí 61 parkovací míst, z toho jsou 4 určeny pro osoby se zdravotním a tělesným postižením. „Parkoviště bude sloužit pro parkování osobních vozidel návštěvníků i zaměstnanců nemocnice,“ uvedl radní Valtr.

Zhotovitele už má kraj i pro úpravy, které povedou k energetickým úsporám v pavilonu F a budově lékárny s odbornými pracovišti v Ústí nad Orlicí. „Zateplen bude obvodový plášť budovy, střešní plášť i střešní krytina. Rekonstrukcí projde například i kotelna a vzduchotechnika,“ přiblížil rozsah úprav radní Valtr a dodal, že za dílo kraj zaplatí necelých 28 milionů korun.

Energeticky úsporných opatření se dočká také Dětské centrum Veská. „I zde necháme zateplit vnější obálku budovy. Kromě toho bude na západní straně hlavní budovy přistavěn výtah, který v budově chybí. V souvislosti s tím dojde na všech podlažích k drobným dispozičním změnám, které logicky reflektují nové provozní a komunikační potřeby,“ sdělil radní Valtr. Za zateplení Dětského centra Veská kraj vydá 13 milionů korun.

Úpravy se chystají také ve Svitavské nemocnici, kde se část polikliniky promění na lékárnu a ambulanci. „V současné době je lékárna ve třetím nadzemním podlaží polikliniky. Mnoho pacientů kolem ní neprojde a léky si vyzvedává zbytečně ve vzdálenějších lékárnách. Cílem projektu je tedy přemístění veřejné části lékárny do přízemí polikliniky blíže ke vchodům ze zdravotních objektů nemocnice, kterými odcházejí ošetřovaní pacienti,“ informoval radní Ladislav Valtr a dodal, že proto dojde k úpravám a přesunu stávajících ambulancí. Původní projekt počítal s tím, že stavební úpravy ambulancí budou probíhat na 767 m2. „V období od zpracování studie došlo ke změně legislativy ohledně požadavků na lékárenské provozy a musela být zpracována nová studie. Po jednáních se zástupci nemocnice se celkové plánované úpravy polikliniky zvýšily o 833 m2,“ doplnil radní Valtr s tím, že tato změna se promítla i do nákladů na celý projekt, které vystoupaly z osmi na šestnáct milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…