Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra: Rakovině děložního čípku lze předejít i očkováním

09.12.2020 20:29

Pojišťovna na něj loni vynaložila více než 24 milionů korun.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra: Rakovině děložního čípku lze předejít i očkováním
Foto: zpmv.cz
Popisek: Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra - logo

Rakovina děložního čípku je ve světě druhým nejčastějším typem rakoviny u žen. Každý rok jí onemocní téměř půl milionu žen, přičemž polovina z nich nemoci podlehne.1 Jedná se přitom o typ nádoru, kde známe původce – je jím lidský papilomavirus (HPV). Proti některým typům HPV existuje očkování, jež významně snižuje riziko vzniku tohoto karcinomu. Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR na něj svým klientům přispěla loni částkou přesahující 24 milionů korun. 

Rakovině děložního čípku lze však předcházet i pravidelnými každoročními preventivními prohlídkami u gynekologa, na něž mají ženy nárok zdarma. Součástí tohoto vyšetření je kromě jiného také stěr buněk z děložního hrdla, tzv. cytologie. Díky ní lze zachytit případné přednádorové změny včas, a zajistit tak účinnou léčbu.1,2 Od příštího roku se pro ženy ve věku 35 a 45 let otevře také možnost provedení speciálního HPV DNA testu, jako doplnění cytologického vyšetření. Tento test dokáže rakovinu děložního čípku rozpoznat lépe než běžná cytologie a bude hrazen zdravotní pojišťovnou. 

Přestože preventivní prohlídky u gynekologa dokážou rakovinu děložního čípku zachytit včas, v České republice existuje stále řada žen, které toto vyšetření podceňují a nechodí na něj. „Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR chce podnítit i u těchto žen zodpovědný přístup k vlastnímu zdraví, a proto budeme od příštího roku pokračovat v adresném zvaní těch klientek, které na roční gynekologické prohlídky zapomínají,“ říká Hana Kadečková, tisková mluvčí ZP MV ČR. 

Očkování proti HPV

Proti některým lidským papilomavirům (angl. Human Papillomavirus, odtud zkratka HPV) se lze nechat očkovat, ideálně ještě před zahájením sexuálního života. V současnosti jsou k dispozici tři vakcíny. Chrání před nejzávažnějšími viry, jež způsobují u žen rakovinu děložního čípku, ale také například genitální bradavice a jiné druhy rakoviny i u mužů. V České republice jsou tyto vakcíny hrazeny z veřejného zdravotního pojištění pro dívky a chlapce ve věku 13 let. „Loni se proti HPV očkovalo 10 988 našich třináctiletých pojištěnců. Celkem jsme tak za loňský rok na očkování proti HPV vynaložili 24 053 586 Kč, což je o téměř 3 miliony více než v roce předchozím,“ dodává Hana Kadečková.

Očkování může ale výrazně snížit riziko rozvoje HPV infekce i v dospělém věku.1,2 Podporu tohoto očkování lze najít i u některých zdravotních pojišťoven. „Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR nabízí ze svého Fondu prevence příspěvek až 1000 Kč na vakcínu proti HPV pro dívky a chlapce od 14 do 18 let. Od příštího roku se tato možnost otevře i dospělým,“ vysvětluje Hana Kadečková. Jak dokládají údaje pojišťovny, zájem o toto očkování roste. Loni se z Fondu prevence vynaložilo na očkování proti HPV 262 900 Kč, zhruba o třetinu více než předchozí rok.

Co je HPV?

Rakovina děložního čípku vzniká nádorovou přeměnou buněk nacházejících se na jeho povrchu. Tyto změny způsobují převážně sexuálně přenosné lidské papilomaviry.  Existuje přes 100 typů těchto virů a přibližně 40 z nich postihuje oblast pohlavních orgánů. Lidské papilomaviry mohou způsobit infekci, která u většiny lidí časem sama odezní. U někoho se však rozvine a vyvolá zhoubné bujení. 

HPV je celosvětově rozšířená nákaza a přenáší ji jak ženy, tak muži. Uvádí se, že do pěti let od zahájení sexuálního života se HPV nakazí až 80 % osob. K přenosu infekce dochází nejen pohlavním stykem, ale i jinými sexuálními aktivitami, při nichž dochází k dotykům kůže a sliznic. Nejspolehlivější prevencí proti HPV infekci je kombinace očkování, pravidelných gynekologických prohlídek a vyhýbání se rizikovým faktorům, jako jsou nechráněný sex, pohlavní aktivita v nízkém věku nebo časté střídání sexuálních partnerů.ZDE,ZDE 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

17:17 Hejtman Půta: Rezignovat na funkci se nechystám

Tiskové prohlášení hejtmana Martina Půty k tzv. kauze Liberec